Οι φοιτητές κατάφεραν να κερδίσουν ορισμένα από τα αιτήματα που είχαν καταθέσει, τονίζοντας σε ανακοίνωσή τους ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν ουσιαστική δωρεάν στέγαση και σίτιση. Προβλήματα αντιμετωπίζουν φοιτητές από όλα τα πανεπιστήμια του νησιού, ενώ ο αριθμός των εστιών δεν καλύπτει ούτε το 1/10 των φοιτητών.

Για το θέμα, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι οι εστίες που υπάρχουν δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο ποσοστό των φοιτητών στο νησί, ενώ είναι πολλά τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι εστιακοί φοιτητές.

«Η κατάσταση αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων για το θέμα της έλλειψης φοιτητικής μέριμνας. Τη στιγμή που δίνονται εκατομμύρια ευρώ στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στους ομίλους, η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα ώστε να μειωθεί συνολικά το κόστος διαβίωσης όσων σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς τους αντιμετωπίζουν το κύμα της ακρίβειας, που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθειά τους να σπουδάσουν. Με αυτά τα δεδομένα τα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών εξωθούνται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, συχνά πριν καν τις αρχίσουν»

Μετά την πυρκαγιά πριν από τέσσερα χρόνια που κατέστρεψε τις φοιτητικές εστίες, οι φοιτητές στεγάζονται σε ξενοδοχεία στα οποία όμως οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ δύσκολες. Κτίρια με μούχλα, υγρασίες, φθορές, σπασμένα/σκουριασμένα έπιπλα, σκουριασμένες, υπολειτουργικές ή μη λειτουργικές κλιματιστικές μονάδες, χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό όλες τις ώρες της ημέρας, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα των «εστιακών» φοιτητών στο Ηράκλειο.

Στο Ρέθυμνο φοιτητές αναγκάζονται να αφήσουν τα δωμάτιά τους για τις ανάγκες προγραμμάτων θερινών σεμιναρίων και συνεδρίων, προγραμμάτων ανταλλαγής και θερινών σχολείων. Στα Χανιά, στο ΕΛΜΕΠΑ δεν διατίθενται καν φοιτητικές εστίες, νοικιάζονται και πάλι δωμάτια σε ξενοδοχεία και οι φοιτητές αναγκάζονται σε έξωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Από την άλλη στις παλιές εστίες του Πολυτεχνείου, τα δωμάτια παραμένουν κλειστά επειδή χρειάζονται επισκευές και συντήρηση που δεν υλοποιούνται! Δωμάτια παραμένουν κενά και δε δίνονται στους φοιτητές, λόγω των πολύ χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά φυσικά και των «ακαδημαϊκών» κριτηρίων.

Στο Λασίθι, στον Άγιο Νικόλαο δεν υπάρχουν εστίες, ενώ στη Σητεία διατίθενται μόνο 15 δωμάτια στις εστίες, οι οποίες συγχρόνως λειτουργούν και για τη στέγαση μαθητών.