Οι φοιτητικοί σύλλογοι προέρχονται από πολλές σχολές στην Αθήνα, όπως της Νομικής, των Μηχανολόγων Μηχανικών, του Φυσικού, ΣΕΜΦΕ (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών), ΗΜΜΥ (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών), της Φιλοσοφικής, της Αρχιτεκτονικής, της Παντείου, της Φιλοσοφικής και των Πολιτικών Μηχανικών.

Στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν, οι φοιτητές κάνουν εκτενή αναφορά στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, στην κυβερνητική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, στην ανάγκη να διασφαλιστεί η συνέχεια των δια ζώσης μαθημάτων αλλά και στην ελληνική επικαιρότητα με τη δολοφονία του 18χρονου ρομά Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Ταυτόχρονα, στοχοποιούν πρυτάνεις και κοσμήτορες των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων που φαίνονται διατεθειμένοι να συνεργαστούν με τις αστυνομικές αρχές και δεν προστατεύουν την έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου.

Στα αιτήματά τους, οι φοιτητικού σύλλογοι συνενώνονται και αγωνίζονται ενάντια στη πανεπιστημιακή αστυνομία και στη επίδειξη ταυτότητας και face control για την είσοδο στις σχολές. Ζητούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, να μη γίνει μουσείο το Κάτω Πολυτεχνείο και αποστειρωθεί ο χώρος και να μη τεθούν χρονικά όρια φοίτησης. Να αποσυρθούν τα μέτρα για τις διαγραφές και για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και να τους παρέχονται δωρεάν rapid test για την ασφαλή διεξαγωγή δια ζώσης μαθημάτων. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσυ, με αφορμή τον ετήσιο εορτασμό του Πολυτεχνείου και στο πλαίσιο της πανδημικής κρίσης, είχε προκύψει μεγάλη αντιπαράθεση για την ελεύθερη διεξαγωγή πορειών και συναθροίσεων. Η ΕΛΑΣ με ανακοίνωσή της σε ΦΕΚ απαγόρευσε τις δημοσίες συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων και προέβλεψε πολύ τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 υπέγραψαν από κοινού ψήφισμα ενάντια στην απαγόρευση των συναθροίσεων, που αποφάσισε η αστυνομία. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τόνισε ότι ήταν αντισυνταγματική η γενική απαγόρευση για την πορεία του Πολυτεχνείου.