
«Σε προηγούμενες έκτακτες κρίσεις, δείτε τι κάναμε. Ενισχύσαμε τα κράτη μέλη με επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο ενεργοποιώντας τη ρήτρα διαφυγής. Με απλά λόγια, δώσαμε τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις δημόσιες επενδύσεις που συνδέονται με την κρίση. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε τώρα σε μια άλλη περίοδο κρίσης που δικαιολογεί παρόμοια προσέγγιση. Γι’ αυτό μπορώ να ανακοινώσω ότι θα προτείνω την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές επενδύσεις. Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες» ανέφερε συγκεκριμένα.
Επιπλέον προσέθεσε ότι «για ένα τεράστιο πακέτο Άμυνας χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στον καθορισμό των επενδυτικών μας προτεραιοτήτων» και αυτό θα επιτρέψει επενδύσεις σε αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που είναι απαραίτητα.
«Η Ελλάδα έχει από καιρό υποστηρίξει την εξαίρεση των αμυντικών επενδύσεων από δημοσιονομικούς περιορισμούς», ανέφερε σε ανάρτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «χαιρετίζουμε την πρόταση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής, επιτρέποντας στα κράτη μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες», ενώ έκανε λόγο για ένα «κρίσιμο βήμα για τη συλλογική μας ασφάλεια».
Οι υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα στηρίζουν αυτή τη νέα ρήτρα διαφυγής γιατί θα τους επέτρεπε να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες χωρίς να κάνουν άλλες περικοπές στον προϋπολογισμό, σχολιάζει το Politico.