Η κίνηση, της οποίας το χρονοδιάγραμμα αναμενόταν ευρέως, θα είναι ωστόσο μόνο ένα προκαταρκτικό βήμα σε μια μακρά διαδικασία.

Και οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας, μετά την οποία χορήγηση θα γίνουν εκτενείς συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται πριν το Κίεβο εξεταστεί για ένταξη.

Η φον ντερ Λάιεν, στο δεύτερο ταξίδι της στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, υπενθύμισε στον Ζελένσκι ότι, παρά την πρόοδο στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις και αλλού, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.

«Έχετε κάνει πολλά για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, για παράδειγμα», είπε η φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια κοινής εμφάνισης με τον Ζελένσκι.

Περίπου έξι κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Δανίας, της Σουηδίας και της Πορτογαλίας, εξακολουθούν να αμφισβητούν την εμφάνιση οποιασδήποτε γρήγορης διαδικασίας για το Κίεβο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν πληροί επαρκώς τις αρχές της ΕΕ που σχετίζονται με το κράτος δικαίου ή τα θεμελιώδη δικαιώματα, ενώ άλλοι λένε ότι δεν μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στην Ουκρανία έναντι των υπαρχόντων αιτούντων λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου.