Ένα καμένο σπίτι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της μεγάλης φωτιάς που καίει αγροτοδασική έκταση στα χωριά νοτιοανατολικά της Καρύστου

Στις 12.30 το μεσημέρι της Δευτέρας (24/7), οι κάτοικοι του χωριού Πλατανιστός έλαβαν μήνυμα από το 112 προκειμένου να εκκενώσουν το χωριό με κατεύθυνση προς Κάρυστο. Λίγο αργότερα, η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό με αποτέλεσμα ένα σπίτι να τυλιχθεί στις φλόγες και να καεί ολοσχερώς ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τρεις ακόμα κατοικίες. Παράλληλα, ένας κτηνοτρόφος αγνοείται από προχθές το βράδυ στο βουνό – πριν ξεκινήσει η πυρκαγιά – και αναζητείται από τους οικείους του.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση εστάλη και για την περιοχή Άγιοι της Ευβοίας το οποίο ζητούσε από όσους βρίσκονταν εκεί να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.

Αυτή την ώρα, η πυρκαγιά μαίνεται σε μια έκταση από τους Αγιούς μέχρι τον Πλατανιστό όπου απειλεί τα πρώτα σπίτια την ώρα που ένα Erickson συνεχίζει να επιχειρεί από αέρος για να περιορίσει το πύρινο μέτωπο. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι εντάσεως 6-7 μποφόρ και σπρώχνουν τις φλόγες προς την πόλη της Καρύστου.

«Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» σημείωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωρίο Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωρίο Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις μπόρεσαν και περιόρισαν τη φωτιά στον Κοντοδεσπότι της Εύβοιας και ήδη την έχουν οριοθετήσει, ενώ πριν λίγο οριοθέτησαν άλλη μία φωτιά που εξερράγη στη Ριτσώνα της Εύβοιας και χρειάστηκε επέμβαση επίγειων και εναέριων δυνάμεων.