Με φωτογραφία αρχείου που προέρχεται εμφανώς από κάποια άλλη κινητοποίηση επέλεξε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, να «ντύσει» το άρθρο που ανήρτησε σχετικά με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί στο κέντρο της Αθήνας το πρωί της Πέμπτης, τιτλοφορούμενο ως «Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας».
Πανεκπαιδευτικό #συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήναςhttps://t.co/shOPlEpLdg pic.twitter.com/b4j3Dihc46
— ΑΠΕ-ΜΠΕ (@amna_news) October 1, 2020
Their demands are, among others, a reduction in the number of students per class (up to 15 students per class), teacher recruitment, as well as additional cleaning staffhttps://t.co/98fG3GO8ga
— ANA-MPA news (@amna_newseng) October 1, 2020
Αν και πρόκειται για ένα επί το πλείστον ειρηνικό συλλαλητήριο, με κάποια επεισόδια περιορισμένης έντασης να λαμβάνουν χώρα μπροστά στη Βουλή, το Αθηναϊκό Πρακτορείο χρησιμοποίησε εικόνα συγκρούσεων για να καλλιεργήσει κλίμα επεισοδίων, ενώ ακόμα και στο κείμενό του δεν γίνεται ουδεμία αναφορά για εντάσεις και επεισόδια. Όπως φαίνεται το «πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο» για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συνεπάγεται απαραίτητα συγκρούσεις και επεισόδια.
Μετά την κατακραυγή από κοινωνικά δίκτυα και μέσα ενημέρωσης, το Αθηναϊκό Πρακτορείο κατέβασε τη φωτογραφία και έβαλε μία σημερινή, ενώ ανακοίνωση εξέδωοσε και το Προεδρείο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ), καταγγέλλοντας πως «δεν υπάρχει καμία λογική σχέση της φωτογραφίας που χρησιμοποιήθηκε, με την απεικόνιση των σημερινών γεγονότων».
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της ΕΦΕ:
Κατόπιν καταγγελίας μέλους του Προεδρείου της ΕΦΕ αλλά και κατόπιν επισήμανσης από πλευράς πολιτών, έπεσε στην αντίληψή μας δημοσίευμα του ΑΠΕ σχετικά με το «Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 1η Οκτωβρίου του 2020.
Στο εν λόγω δημοσίευμα χρησιμοποιείται μια φωτογραφία που πρώτον, δεν απεικονίζει μαθητές αλλά φοιτητές και δεύτερον δεν απεικονίζει σημερινά αλλά παλαιότερα γεγονότα, με τη χρήση βίας από πλευράς διαδηλωτών που εμφανίζονται να υψώνουν κοντάρια σημαιών ως «ρόπαλα». Συνεπώς δεν υπάρχει καμία λογική σχέση της φωτογραφίας που χρησιμοποιήθηκε, με την απεικόνιση των σημερινών γεγονότων.
Αναζητήσαμε τη δημοσίευση στον ιστότοπο του ΑΠΕ, συγκεκριμένα στην διεύθυνση ελπίζοντας να βρούμε μια εξήγηση ή έστω την επιγραφή «φωτογραφία αρχείου».
Ωστόσο δεν βρέθηκε, ως της 4:20 μ.μ. καμία αντίστοιχη εξήγηση.
Θέλουμε με την παρούσα να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας, τόσο για τη φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε όσο και για την έλλειψη της αναγραφής ότι πρόκειται για φωτογραφία αρχείου.
Το Προεδρείο της ΕΦΕ