φουκουγιάμα ευρώ
Φουκουγιάμα: Τι δουλειά έχει η Ελλάδα στο ευρώ; Αμά το κάταλαβε ακόμη και αυτός τα πράγματα είναι σοβαρά. (Guardian: http://bit.ly/ktZ70A)
Σε μια άκρως απαισιόδοξη πρόβλεψη, ο Φράνσις Φουκουγιάμα βλέπει την αποτυχία της Ευρωζώνης και ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ευρώπης. Και απορεί (!) γιατί η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δέχθηκαν εξαρχής να τις καταδυναστεύει το ευρώ: «Η πολιτική που υπαγορεύει σήμερα το Βερολίνο είναι τρελή. Δεν υπάρχει περίπτωση να ορθοποδήσουν με τέτοιο πρόγραμμα λιτότητας και να επιστρέψουν στην ανάπτυξη. Θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο της εξόδου».
Σε συνέντευξή του στον Guardian (23/5/2011), στα πλαίσια της προώθησης του νέου του βιβλίου «The Origins of Political Order», μιλά για αδιέξοδο στο σχέδιο αυστηρής λιτότητας που επιβάλλεται καθώς ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος πολιτικής αποσύνθεσης. «Δεν μπορεί να είναι τόσο άκαμπτα τα θεσμικά όργανα σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Για αρκετές χώρες πρέπει να υπάρξει μια αναδιαπραγμάτευση του κοινωνικού συμβολαίου, καθώς αποδεικνύεται πως δεν μπορούν να πείσουν τους πολίτες για την αναγκαιότητα επιβολής υψηλότερων φόρων και εφαρμογής τόσο σκληρών περικοπών προκειμένου να σωθεί η επόμενη γενιά».
Σε μια κρίση θεσμών, συνεχίζει, δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος για την άνοδο των συντηρητικών κομμάτων και του λαϊκισμού παντού στην Ευρώπη:
«Το θέμα της μετανάστευσης και μιας σειράς προβλημάτων που συνδέονται με αυτήν φουντώνει. Βλέπουμε μια έκρηξη λαϊκισμού και ξενοφοβίας. Η Αριστερά δείχνει παροπλισμένη. Δεν υπάρχουν χαρισματικοί ηγέτες, ηγέτες που μπορούν να εμπνεύσουν. Εάν υπήρχε δυνατή αριστερή φωνή, π.χ. στην Ιταλία, δεν θα ήταν ακόμη πρωθυπουργός ο Μπερλουσκόνι».
Ο Φουκουγιάμα μιλά ακόμη για την κατάσταση στη Λιβύη, την Αραβική Ανοιξη, ενώ συμφωνεί με την «επιλογή Ομπάμα» για τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν: «Μια υποτιθέμενη δίκη του Μπιν Λάντεν θα ήταν φαιδρή…». Παρά τα προβλήματα πάντως, βλέπει θετικά το τέλος της αμερικανικής παντοδυναμίας ενώ θεωρεί την περίπτωση της Κίνας, τον εκδημοκρατισμό της και την απαίτηση του κινεζικού λαού για ελευθερία έκφρασης, μια πραγματικά ενδιαφέρουσα πρόκληση.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον Guardian εδώ:
http://bit.ly/ktZ70A