Το πρωί της Κυριακής η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την μονομερή παύση των εχθροπραξιών καλώντας και την Αρμενία να πράξει από την πλευρά της το ίδιο.
Η βία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια περιοχή που το 1990 αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν λόγω συντριπτικής αριθμητικής υπεροχής του αρμενικού πληθυσμού και που οδήγησε σε έναν μακρόχρονο πόλεμο, γνώρισε μια κλιμάκωση το βράδυ της Παρασκευής με τους ηγέτες των δυο χωρών να προβαίνουν σε αλληλοκατηγορίες για την πρόκληση της έντασης.
Οι συγκρούσεις ήταν σποραδικές ωστόσο είχαν ξεκάθαρα πολεμικό χαρακτήρα λόγω και των όπλων αλλά και τεθωρακισμένων βαρέος πυροβολικού που χρησιμοποιήθηκαν ενώ οι προσπάθειες της ομάδας του ΟΑΣΕ στο Μινσκ για κατάπαυση της βίας, δεν κατάφεραν να έχουν κάποια ιδιαίτερα αποτελέσματα.
Από το στρατόπεδο της Αρμενίας ανακοινώθηκε ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών συγκρούσεων, σκοτώθηκαν 18 στρατιώτες και τραυματίστηκαν ακόμη 35. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν έκανε λόγο για 12 νεκρούς Αζέρους.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, οι αζερικές δυνάμεις έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες, ανακαταλαμβάνοντας «δύο στρατηγικής σημασίας λόφους και ένα χωριό».
Νωρίτερα, τα υπουργεία Άμυνας τόσο του Αζερμπαϊτζάν όσο και της Αρμενίας αντάλλαξαν εκατέρωθεν κατηγορίες για την κλιμάκωση της έντασης, με τους Αζέρους να κάνουν λόγο για 127 πυρά Αρμένιων στρατιωτών μόνον τις τελευταίες 24 ώρες.
Η Αρμενία, από την πλευρά της, ισχυρίζεται ότι Αζέροι στρατιώτες επιτέθηκαν τη νύχτα χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη. Οι φιλοαρμένιοι αποσχιστές της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Καραμπάχ ισχυρίζονται εξάλλου ότι κατέρριψαν αζερικό στρατιωτικό ελικόπτερο, με το Αζερμπαϊτζάν ωστόσο, να το διαψεύδει.
Το πρωί της Κυριακής, το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία για τη συνέχιση των ενεργειών, δηλώνοντας παράλληλα πως σε ένδειξη καλής θέλησης η χώρα θα προχωρήσει σε μονομερή κατάπαυση του πυρός, διευκρινίζοντας ωστόσο πως στην περίπτωση που ξαναδεχθεί επίθεση θα απαντήσει και πάλι με τα όπλα.
Σημειώνεται ότι οι δύο δημοκρατίες, οι οποίες αποτελούσαν τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης, συγκρούονται από το 1988 για τον αρμενικό θύλακα εντός του αζερικού εδάφους.
Έκκληση από Ε.Ε. και Ρωσία
«Καλώ τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις μάχες και να τηρήσουν κατάπαυση του πυρός. Οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση» δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της Ε.Ε. για τα θύματα.
Παράλληλα, επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη των Βρυξελλών τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Ομάδα Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, ζήτησε την άμεση παύση κάθε εχθροπραξίας. Η Ρωσία σε γενικές γραμμές, στηρίζει τις θέσεις της χριστιανικής Αρμενίας έναντι του σιιτικού μουσουλμανικού Αζερμπαϊτζάν.
Π.Κ.