Πολιτική χαρακτήρισε τη δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ η υπέρασπισή του, σήμερα, πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας για την έκδοσή του ή μη στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των νέων, σημαντικών, στοιχείων που παρουσίασε, ήταν και η επίσκεψη Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή στον Ασάνζ, ο οποίος και του πρόσφερε πλήρη αμνηστία, υπό τον όρο ότι θα προσέφερε «προσωπικές υπηρεσίες» στον Ντόναλντ Τραμπ, και, κυρίως θα διέψευδε τα περί επέμβασης της Ρωσίας την προεκλογική περίοδο του 2016, στις ΗΠΑ, υπέρ του Τραμπ. Η Υπερασπιση χαρακτήρισε το συμβάν πολιτικό εκβιασμό. Απέδειξε και με άλλα στοιχεία,  μεταξύ των οποίων οι διαφορές της πολιτικής Ομπάμα και Τραμπ στο θέμα της Τσέλσι Μάνινγκ και του Ασάνζ, ότι η δίωξη είναι πολιτική, για να καταλήξει ότι, εφόσον η δίωξη είναι πολιτική, είναι παράνομη η έκδοση του Ασανζ στις ΗΠΑ, καθώς, βάσει του άρθρου 41 της Συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ- Μ. Βρετανίας, δεν επιτρέπεται η έκδοση για πολιτικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι ως «πολιτικό» έχει χαρακτηρίσει πρόσφατα το ζήτημα και το Μπάκινγχαμ. Εξάλλου, χαρακτηριζόμενο ως πολιτικό, το θέμα αγγίζει και μια άλλη πτυχή της διμερούς συμφωνίας, την δίκαιη δίκη, την οποία ο πολιτικά διωκόμενος δεν μπορεί να έχει. H έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ σημαίνει μη απόδοση δικαιοσύνης, φυλάκιση σε απάνθρωπες συνθήκες και κίνδυνο για την πνευματική του υγεία, όπως προσέθεσαν οι δικηγόροι της Υπεράσπισης, οι οποίοι ανακοίνωσαν και σειρά μαρτύρων υπέρ Ασανζ, μεταξύ των οποίων και ο Νόαμ Τσόμσκι.

Ένα ακόμη θέμα που αναφέρθηκε είναι αυτό της καταπάτησης των θεμελιωδών ανθρωπίνων του δικαιωμάτων, ωστόσο οι δικηγόροι των ΗΠΑ παρενέβησαν υποστηρίζοντας ότι το συγκεκριμένο δικαστήριο είναι αναρμόδιο για να αποφασίσει αν υπήρξαν ή όχι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω των δικηγόρων της, χρησιμοποίησε κυρίως στοιχεία από τις προ δεκαετίας αποκαλύψεις του Ασανζ, στηριγμένες σε στοιχεία που του είχε παράσχει η Τσέλσι Μάνινγκ, και υποστήριξε ότι εξαιτίας των αποκαλύψεων των Wikileaks κινδύνεψαν ή και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές – κάτι που αναιρείται από παλαιότερη εσωτερική έκθεση του στρατού των ΗΠΑ, στην οποία γίνεται σαφές ότι οι αποκαλύψεις «δε δημιούργησαν κανένα κίνδυνο για το στρατό». Η γραμμή των δικηγόρων των ΗΠΑ στηρίζεται ακριβώς σε όσα είχε στηριχθεί και η δίωξη της Τσέλσι Μάνινγκ, προ δεκαετίας.

Επίσης, οι ζητώντες την έκδοση τόνισαν ότι αν και ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι Αμερικανός πολίτης, μπορεί να δικαστεί στις ΗΠΑ για «συνέργεια και ηθική αυτουργία» στην παραβίαση της ασφάλειας από Αμερικανό πολίτη, την Τσέλσι Μάνινγκ, αφού μάλιστα «παρείχε βοήθεια προς τον εχθρό», καθώς και «ο Οσάμα μπιν Λάντεν είχε υλικό των Wikileaks». Όμως, η δημοσιογραφική δραστηριότητα προστατεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η παρουσία εφημερίδων στο σπίτι του Οσάμα δε σήμαινε δίωξη των εκδοτών και δημοσιογράφων τους.

Εν τω μεταξύ, διάβημα διαμαρτυρίας για τις κακές συνθήκες στην αίθουσα έμμεσης παρακολούθησης  που έχει διατεθεί στους εκπροσώπους του Τύπου αποφάσισαν να υποβάλουν στο δικαστήριο οι δημοσιογράφοι και οι παρατηρητές της δίκης, ενώ επιβεβαιώνονται οι υποψίες ότι η απόφαση για τη μεταφορά της ακροαματικής διαδικασίας στη Μπέλμαρς είχε διπλό στόχο – και τη μειωμένη συμμετοχή στις διαμαρτυρίες, λόγω απόστασης από το κέντρο του Λονδίνου, και στη μειωμένη κάλυψη από τον Τύπο. Χαρακτηριστικά, οι προβλεπόμενες θέσεις για δημοσιογράφους μέσα στο δικαστήριο είναι μόλις 14, λόγω στενότητας χώρου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, καθ΄όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ο Τζούλιαν Ασανζ βρισκόταν κλεισμένος μέσα σε γυάλινο κελί, και χτυπούσε το τζάμι όποτε ήθελε να απευθυνθεί στο δικαστήριο. Είπε ότι δυσκολευόταν να παρακολουθήσει τη διαδικασία λόγω του θορύβου των διαδηλωτών εκτός της αιθούσης, αλλά είναι ευγνώμων σε όλους όσοι τον στηρίζουν. Η Βίβιαν Γουέστγουντ, ο Ρότζερ Γουώτερς και ο Μπράιαν Ίνο ήταν μεταξύ των διαδηλωτών, εκτός της αίθουσας, που ζητούσαν να μην εκδοθεί ο Ασάνζ.Συνθήματα και τραγούδια έξω από τη δικαστική αίθουσα. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν Ελευθερώστε τον Ασάνζ ή τραγουδούν το όνομα του δημοσιογράφου.