Ρατσιστικές πρακτικές τύπου χωρών της «Βίσεγκραντ» ακολουθεί και η Λιθουανία, η οποία ξεκίνησε την κατασκευή φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία, την οποία έχει κατηγορήσει ότι «εισάγει» μετανάστες με σκοπό να τους στείλει παρανόμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας της χώρας στο Reuters, άρχισε σήμερα Παρασκευή η κατασκευή του φράχτη. Το πρώτο τμήμα του θα έχει μήκος 500 μέτρα και ύψος 1,8 μέτρα και θα κατασκευασθεί από κονσερτίνα και αγκαθωτό συρματόπλεγμα, δήλωσε η Ρούτα Μόντβιλ.

Η Λιθουανία, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι θα κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα της με την Λευκορωσία και θα αναπτύξει στρατεύματα για να εμποδίσει τους μετανάστες να περάσουν παράνομα στην επικράτειά της. Η Λευκορωσία αποφάσισε να επιτρέψει στους μετανάστες να εισέλθουν στη Λιθουανία ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επέβαλε η ΕΕ αφού το Μινσκ εξανάγκασε αεροσκάφος της Ryanair να προσγειωθεί στο έδαφος της όπου συνέλαβε τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτασέβιτς ο οποίος επέβαινε στο αεροσκάφος.

REUTERS/Janis Laizans