Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές συμφώνησαν ότι η χορήγηση πολλαπλών αναμνηστικών δόσεων σε μικρά χρονικά διαστήματα δεν θα ήταν βιώσιμη μακροπρόθεσμα, ενώ οι ειδικοί δεν έχουν συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία για την χρησιμότητα της 4ης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό με αυτά τα εμβόλια, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

«Η επαναλαμβανόμενη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων εμβολίων σε πολύ μικρά διαστήματα μπορεί να μειώσει το επίπεδο των αντισωμάτων που μπορούν να παραχθούν σε κάθε χορήγηση», είπε ο επικεφαλής γιατρός του ΕΜΑ Μάρκο Καβαλέρι, που ανέφερε επίσης την κούραση του πληθυσμού και τη δυσκολία των συστημάτων υγείας να ανταποκριθούν μετά από δύο πολύπαθα έτη.

Ο δρ. Καβαλέρι ήταν ξεκάθαρος: «Ο ΕΜΑ δεν έχει ακόμα δει δεδομένα για την τέταρτη δόση. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανάγκη εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού με τα τρέχοντα εμβόλια», τόνισε.

Τέλος, ο δρ. Καβαλέρι σημείωσε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν υπάρχουν αποτελέσματα που να συνδέουν τα εμβόλια με αυξημένο ρίσκο με την εγκυμοσύνη