της Γεωργίας Κριεμπάρδη

Νέα δέσμη μέτρων για την προστασία από την πανδημία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Τα μέτρα θα ισχύσουν από τις 6 το πρωί της Πέμπτης 30/12/2021. «Εκτιμούμε πως αν τα μέτρα εφαρμοστούν ως τα μέσα Ιανουαρίου, θα επανέλθουμε στην κανονική μας ζωή» είπε ο Θάνος Πλεύρης και δεν είναι κάτι που ακούμε πρώτη φορά. Η κυβέρνηση συχνά πυκνά αναμασά την καραμέλα της επιστροφής στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα για εστίαση και διασκέδαση, το ωράριο λειτουργίας θα είναι έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Θα υπάρχουν μόνο καθήμενοι σε τραπέζια 6 ατόμων χωρίς ορθίους και απαγόρευση μουσικής. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κατ’ εξαίρεσιν το ωράριο θα επεκταθεί έως τις 2 τα ξημερώματα αλλά θα ισχύουν όλοι οι άλλοι περιορισμοί. Όλα τα άλλα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί ισχύουν από αύριο και έχουν να κάνουν με τηλεργασία και χρήση διπλής μάσκας.

Η κυβέρνηση και πάλι διώχνει από πάνω της οποιαδήποτε ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας και επιρρίπτει ευθύνες στους πολίτες. Το γνωστό μοτίβο, «αν όλα πάνε καλά, μπράβο μας. Αν όχι, εσείς φταίτε». Το γνωστό μοτίβο ακολουθείται και στη λήψη μέτρων. Μέτρα που έχουν ήδη αποδειχθεί αποτυχημένα, ενώ είναι και αμφιλεγόμενα. Απαγόρευση μουσικής, για παράδειγμα. Ημίμετρο που δε λειτούργησε και μη γίνω μάντης κακών, αλλά και πάλι δε θα λειτουργήσει σε ένα σύστημα υγείας και μία χώρα που έχουν γονατίσει. Κι όμως, η κυβέρνηση δε διστάζει να πουλήσει αυτές τις αλλαγές ως νέα μέτρα που μάλιστα μπορεί να οδηγήσουν σε επιστροφή στην κανονικότητα. Για την ιστορία, τις προηγούμενες φορές οδήγησαν σε lockdown.

Φρούδες ελπίδες και το γνωστό μοτίβο πάλι. Πριν το καλοκαίρι πανηγυρίζουν ότι νικήσαμε την πανδημία και διαρρέουν ασυστόλως ψέματα που μπερδεύουν τον κόσμο, μετά ευθύνες στους πολίτες, εφαρμογή των ήδη αποτυχημένων «μέτρων», ειδικοί-μαϊντανοί φάσκουν κι αντιφάσκουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και μετά «να σώσουμε την οικονομία» κι ευθύνες πάλι στους πολίτες. Πολίτες που βλέπουν πλέον τα πάντα καχύποπτα και τίτλους ειδήσεων πολύ διαφορετικούς από την πραγματικότητα.

Απρίλιος 2020. «Διάγγελμα Κυριάκου Μητσοτάκη: Αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα -Σταδιακά και σε φάσεις η επιστροφή στην κανονικότητα».

Μάιος 2020. «Σωτήρης Τσιόδρας: Πώς νικήσαμε τον κορωνοϊό».

Μάιος 2020. «Μητσοτάκης: Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας».

Οκτώβριος 2020. «Κορωνοϊός: Επιστροφή στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους – Τι αλλάζει» ήταν οι τίτλοι ειδήσεων που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου και της τηλεόρασης.

Νοέμβριος 2020. «Γρίφος η διάρκεια του lockdown, με “έξυπνο τρόπο” προαναγγέλλει ο Μητσοτάκης την επιστροφή στην κανονικότητα».

Δεκέμβριος 2020. «Εμβόλιο-Κεραμέως: Μετράμε αντίστροφα για την επιστροφή στην κανονικότητα».

Μάρτιος 2021. «Κ. Μητσοτάκης: Ανακοινώσεις για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα».

Απρίλιος 2021. «Μητσοτάκης: 15 Μαΐου η ημερομηνία ορόσημο για επιστροφή σε κανονικότητα».

Μάιος 2021. «Μητσοτάκης στην Bild: Ιούλιο και Αύγουστο τα πράγματα θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι».

Δεκέμβριος 2021. «Κ.Μητσοτάκης: Νικήσαμε τον κορωνοϊό και τις φυσικές καταστροφές».

Δεκέμβριος 2021. «Τουρισμός: Πότε έρχεται η επιστροφή στην κανονικότητα στην Ελλάδα – Τι προβλέπουν Eurobank και Expedia».

Καμία επιστροφή στην κανονικότητα δεν ήρθε. Ήρθαν τουρίστες, ήρθαν συνωστισμοί, ήρθαν περισσότερα περιπολικά αντί ενίσχυσης του ΕΣΥ και των ΜΜΜ. Η Εκκλησία σταθερά στο απυρόβλητο, ευθύνες στους νέους, πρόστιμα αναίτια και απαγόρευση συναθροίσεων. Ψέματα που μπερδεύουν τον κόσμο, μετά ευθύνες στους πολίτες, εφαρμογή των ήδη αποτυχημένων «μέτρων» και ειδικοί-μαϊντανοί φάσκουν κι αντιφάσκουν στα τηλεοπτικά παράθυρα, μπερδεύοντας ακόμα πιο πολύ τον κόσμο για τα μέτρα και τα εμβόλια, λέγοντας πως οι εμβολιασμένοι σώθηκαν μια για πάντα, δε θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα, «πετάξτε τις μάσκες», «είμαστε καλύτερα απ’ όλους στην Ευρώπη», επιστροφή στην κανονικότητα…

Και μετά απορούν γιατί ο κόσμος δεν τους πιστεύει. Από την αρχή της πανδημίας, οι πολίτες όχι μόνο δέχονται τα πυρά της κυβέρνησης που πολλάκις τους έχει κατηγορήσει ως τα ατίθασα παιδιά, αλλά αναγκάζονται να βάλουν και βαθιά το χέρι στην τσέπη με τα νέα μέτρα, μιας και το κράτος δεν το κάνει για τη δημόσια υγεία. Όλα αυτά σε μια χώρα που οι πολιτικοί της ακόμη δεν έχουν ομολογήσει αποτυχίες τους στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά εξακολουθούν να διαρρέουν φρούδες ελπίδες, όσο τα επιδημιολογικά δεδομένα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ο κόσμος χρειάζεται ενημέρωση και υπεύθυνα, σταθερά λόγια που εμπνέουν εμπιστοσύνη. Χρειάζεται την επιστήμη, όχι τα ψέματα.