Η Ρωσία προτίθεται να δεσμεύσει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ του 2012 και του 2013, ως απόθεμα προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη επιδείνωση ή εξάπλωση της κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αντόν Σιλουάνοβ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times
Συγκεκριμένα, η Μόσχα έχει ήδη καταθέσει 24,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο Αποθεματικό Ταμείο της χώρας, ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν ελλείμματα στον προϋπολογισμό που θα προκύψουν από την χαμηλή τιμή του αργού πετρελαίου, βασικής εξαγώγιμης πρώτης ύλης της Ρωσίας.
Επιπλέον, ακόμη 15.6 δισεκατομμύρια δολάρια θα δεσμευθούν από έναν καινούργιο αποθεματικό μηχανισμό, που θα υλοποιηθεί το 2013, «για την απ’ ευθείας χρηματοδότηση μέτρων κατά της κρίσης», που θα περιλαμβάνουν την παροχή βοήθειας «σε κοινωνικά αδύναμα άτομα» και «συστημικά σημαντικές επιχειρήσεις».
Συμπληρωματικά, έχουν γίνει προετοιμασίες προκειμένου να δοθούν έως 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τον εφετινό προϋπολογισμό με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για την δανειοδότηση εταιρειών, ενώ περίπου 800 εκατομμύρια έχουν ήδη διατεθεί.
Η απόφαση της Ρωσίας πιθανότατα αντανακλά αυξανόμενους φόβους από πλευράς της κυβέρνησης Πούτιν ότι η κρίση που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο δεν θα καταλαγιάσει, παρά τις προσπάθειες των ηγετών της ευρωζώνης.
Τέλος, αναφερόμενος στην σύνοδο του G20 στο Μεξικό, ο κ. Σιλουάνοβ τόνισε ότι η Μόσχα παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ευρώπη, επαναφέροντας μάλιστα το ζήτημα τροποποίησης της βαρύτητας των ψήφων των BRIC στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
«Εμείς, όπως όλες οι άλλες χώρες των BRIC [Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα], ενδιαφερόμαστε να βεβαιώσουμε ότι το ζήτημα τροποποίησης του μεριδίου [ψήφων] δεν θα ξεχαστεί», σχολίασε ο ρώσος αξιωματούχος, αποσαφηνίζοντας όμως ότι η Μόσχα «δεν συνδέει το ζήτημα [παροχής] βοήθειας με το μερίδιο [ψήφων]».
Κατά τη διάρκεια των εαρινών συνελεύσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στα τέλη Απριλίου, η Ρωσία συνεισέφερε επιπλέον 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο «σεντούκι» του ΔΝΤ για την καταπολέμηση της κρίσης, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.