Προσπαθώντας να απαντήσει στις έντονες αντιδράσεις, αλλά και στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, η Νέα Δημοκρατία, αφου παρουσιάζει μία μερική εικόνα των οικονομικών της αποτελεσμάτων, υποστηρίζει ότι «ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. ευρώ σήμερα» είναι οι ετήσιοι τόκοι.

Μάλιστα ως επιχείρημα χρησιμοποιεί και το γεγονός ότι δεν έχει συνάψει νέες δανειακές συμβάσεις, κάτι που θα ήταν σκανδαλώδες για μία υπερχρεωμένη εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τους ισολογισμούς, το χρέος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο προς τις τράπεζες αυξήθηκε κατά παραπάνω από 34 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο ενώ συνολικά επί αρχηγίας Κυριάκου Μητσοτάκη αυξήθηκε κατά 118 εκατ. ευρώ. Συνολικά η ΝΔ χρωστάει πάνω από 342 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, η η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας κρούει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα στις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι το 81% θα βρεθεί σε κίνδυνο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας, το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά από 9 εκατ. ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020.  Όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται κανονικά, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται σημαντικά, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται ευλαβικά και δεν υπάρχουν οφειλές στο δημόσιο, ενώ στις Τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα του εξορθολογισμού είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει από το 2016 θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Επίσης στο πλαίσιο διάταξης που προβλέπεται στο Καταστατικό της από το 2016, η Νέα Δημοκρατία δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και φυσικά δεν έχει δανειστεί. Στον ετήσιο δημοσιευμένο απολογισμό υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή με την ένδειξη “Αναλήψεις δανείων” που πάντα έχει ποσό 0.

Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι. Το 2016 οι τόκοι ανήλθαν σε 27,5 εκατ. Ευρώ, το 2017 σε 27,6 εκατ. ευρώ, το 2018 σε 30,6 εκατ. ευρώ, το 2019 σε 34,2 εκατ. ευρώ και το 2020 σε 38,1 εκατ. ευρώ. Επομένως το σύνολο των τόκων την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 158 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. ευρώ σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτήν αλλά για τις εντυπώσεις».