Σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, Klaus Müller, στο Twitter, ο αγωγός λειτουργεί με περίπου το 30% της χωρητικότητας και αυτή η ροή είναι εγγυημένη για δύο ώρες, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι σύνηθες να αλλάζει μέσα στην ημέρα ο ρυθμός προμήθειας αερίου.
Χθες ο ρώσος πρόεδρος διεμήνυσε ότι θα θέσει και πάλι σε λειτουργία τον αγωγό υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί η διαφωνία για τμήμα του αγωγού που είναι αντιμέτωπο με κυρώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ροές θα περιοριστούν σημαντικά.
Πρόκειται για την τουρμπίνα του Nord Stream η οποία βρέθηκε στον Καναδά για συντήρηση, και βρίσκεται στον δρόμο της επιστροφής μετά από εντατικές διπλωματικές προσπάθειες από την πλευρά της Γερμανίας. Εάν δεν την παραλάβει η Gazprom, τότε η σύνδεση θα λειτουργήσει μόνο στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς της την επόμενη εβδομάδα, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, ένα άλλο τμήμα που βρίσκεται τώρα στη Ρωσία πρέπει να πάει για συντήρηση, διεμήνυσε ο Πούτιν.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Κλίματος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία επικαλείται ως πρόσχημα την απουσία μιας τουρμπίνας στον αγωγό Nord Stream 1 προκειμένου να δικαιολογήσει τις μειώσεις στις παραδόσεις αερίου προς την Ευρώπη.
«Πρόκειται για μια τουρμπίνα αντικατάστασης που προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες μας για ένα πρόσχημα και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ακυρώσουμε αυτό το πρόσχημα», δήλωσε η εκπρόσωπος.
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των προτάσεων της Επιτροπής για την ενέργεια με στόχο «έναν ασφαλή χειμώνα» πως «η Ρωσία μας εκβιάζει και χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο».
Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου περαιτέρω περικοπών εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη. Όπως επεσήμανε η Επιτροπή «Η ΕΕ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο περαιτέρω περικοπών του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, λόγω της εργαλειοποίησης των εξαγωγών φυσικού αερίου από το Κρεμλίνο, με σχεδόν τα μισά κράτη μέλη της ΕΕ να έχουν ήδη επηρεαστεί από μειωμένες παραδόσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «η ανάληψη δράσης τώρα μπορεί να μειώσει τόσο τον κίνδυνο όσο και το κόστος για την Ευρώπη σε περίπτωση περαιτέρω ή πλήρους διακοπής, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανθεκτικότητα».