Στο ερώτημα τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε:

«Η τουρκική επιθετικότητα αντιμετωπίζεται με στήριξη των αποτρεπτικών μας δυνάμεων, σαφείς κόκκινες γραμμές σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο και ενεργητική, πολυδιάστατη διπλωματία. Διπλωματία που να διεκδικεί απτή στήριξη από τις ΗΠΑ και ΕΕ, τόσο για την προάσπιση της κυριαρχίας μας όσο και για να δεσμευθεί η Τουρκία σε έναν διάλογο ύφεσης με ορίζοντα τη Χάγη. Δυστυχώς ο πρωθυπουργός προωθεί μια εξωτερική πολιτική Ι.Χ. που από τη μια βασίζεται στη λογική του “πιστού και δεδομένου”, που τα δίνει όλα χωρίς να ζητά ανταλλάγματα, από την άλλη παραμένει εγκλωβισμένη στις εσωκομματικές αντιθέσεις του κόμματός του. Και εξακολουθεί να δίνει έμφαση στην επικοινωνία- ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές- στέλνοντας συγκεχυμένα και συγκρουόμενα μηνύματα. Επιπλέον, όταν υπάρχουν επιθετικές τουρκικές δηλώσεις ή ενέργειες, ταλαντεύεται ανάμεσα στην αποσιώπηση της κατάστασης (το περιστατικό της Αλεξανδρούπολης κρατήθηκε κρυφό για 24 ώρες), την γκρίζα προπαγάνδα παραπληροφόρησης (το Ορούτς Ρέις το πήρε ο αέρας, δεν κάνει έρευνες λόγω θορύβου) την απλή ρητορική καταγγελία ή την ανάδειξη ως πανάκεια συνεχώς νέων αγορών εξοπλισμών.

»Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακολουθεί πολιτική αρχών, τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αντιπολίτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξασφαλίσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2018 σαφή καταδίκη της Τουρκίας, με την απειλή μάλιστα κυρώσεων, την οποία απέσπασε ο ίδιος σε συνεργασία με την Κύπρο τον Ιούνιο του 2019. Πέτυχε στήριξη της πολιτικής ελέγχου και ανάσχεσης του τουρκικού αναθεωρητισμού, με πολυδιάστατη, διεκδικητική διπλωματία, που εξασφάλισε Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ, το σχήμα 3+1, τη στήριξη στον αγωγό EastMed, την EastMed Act του Κογκρέσου- με τη στήριξη των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων. Σαφείς κόκκινες γραμμές επί του πεδίου και στον διάλογο. Διατήρηση πολλαπλών ενεργών διαύλων επικοινωνίας με την άλλη πλευρά, με άμεση προοπτική την αποφυγή ατυχήματος και ύφεση της έντασης και τελικό σκοπό, όταν είναι εφικτό, την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες».

Συνεχίζοντας πάνω στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εξωτερική πολιτική και την ανάγκη να μη κάνει η χώρα υποχωρήσεις, σχολίασε:

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για “θεμιτά τουρκικά συμφέροντα”, χωρίς να τα προσδιορίσει. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αρθεί το εμπάργκο όπλων Σουηδίας και Φινλανδίας σε βάρος της Τουρκίας. Η πολιτική αυτή ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Τουρκία που αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο και στην Ελλάδα που τα υπερασπίζεται, αποδεικνύει ότι η πολιτική του “πιστού και δεδομένου” οδηγεί στο περιθώριο την χώρα μας. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τα εθνικά μας συμφέροντα στο ΝΑΤΟ και να μην επιτρέψει η ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας να οδηγήσει σε παζάρι με την Τουρκία σε βάρος μας ειδικά στο θέμα των F16. Σας θυμίζω πόσο παλέψαμε ώστε η τελευταία διεύρυνση (ένταξη Βόρειας Μακεδονίας) να γίνει με κατοχύρωση των συμφερόντων του ελληνικού λαού».