συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη, στη «Φάρμα των Ζώων»

«Είμαστε σαν να ξεκινάμε απ’ το μηδέν αυτή τη στιγμή. Είναι καλό να ξεκινάς απ’ το μηδέν. Γιατί βάζεις ένα πρόγραμμα απ’ την αρχή και λες ότι αυτή η πόλη δεν αξίζει να είναι έτσι όπως είναι τώρα. Αυτή η πόλη έχει μία παράδοση, έχει έναν πολιτισμό, έχει μία κουλτούρα και αυτή τη πόλη εμείς θα την κρατήσουμε ζωντανή. Δε θα την αφήσουμε να απονεκρωθεί, επειδή κάποιες δυνάμεις της αντίδρασης το θέλουν αυτό. Εμείς έχουμε ελπίδα» τόνισε αρχικά ο Γιάννης Μάγγος και συνέχισε, εστιάζοντας στην αδιαφορία και την αποπολιτικοποίηση των πολιτών:

«Παρατηρώ τα τελευταία χρόνια, την αδιαφορία που επικρατεί στους πολίτες για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν, που ταλανίζουν την πόλη μας. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Γιατί ο κόσμος είναι απαθής; Γιατί συμβιβάζεται; Γιατί η κοινωνία του Βόλου και γενικότερα η κοινωνία γίνεται συντηρητική με αποτέλεσμα να εκφασίζεται κιόλας; Για ποιο λόγο; Για μένα, επειδή είμαι και εκπαιδευτικός, ένα μεγάλο ζήτημα είναι το ζήτημα της Παιδείας, δηλαδή η Παιδεία δεν είναι αυτή η οποία θα έπρεπε να είναι, ούτως ώστε να παίρνει ο άνθρωπος τα εφόδια και να κρατάει ένα υψηλό επίπεδο πολιτισμικό και πολιτικό. Δεν είναι δυστυχώς η Παιδεία στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι. Και ένα άλλο ζήτημα είναι αυτό των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Εσείς το ξέρετε πολύ καλά. Δυστυχώς δεν υπάρχει δημοσιογραφία, αυτό που ξέραμε παλιότερα. Αυτά που λέμε μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν ασκούν δημοσιογραφία, απλά διαφθείρουν συνειδήσεις και παρασύρουν τον κόσμο επειδή είναι καλοπληρωμένα.

Τώρα, δημοσιογραφία κάνετε εσείς τέλος πάντων, και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι όμως δεν είστε και πανελλήνιας εμβέλειας θέλω να πω, μακάρι να ήσασταν για να πληροφορείται ο κόσμος. Επομένως ο κόσμος απ’ τη μια δεν έχει την παιδεία που θάπρεπε να έχει και απ’ την άλλη έχει κακή πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να γίνεται αδιάφορος, να μην τον νοιάζει αν ο Μπέος είναι ρατσιστής, αν είναι ομοφοβικός, αν υποκινεί μίσος εναντίον των συναδέλφων του, αν βρίζει, αν είναι χυδαίος αν προσβάλει, αν χαστουκίζει… Αυτά δυστυχώς, δεν επηρεάζουν τους συμπολίτες μας, οι οποίοι προτιμούν την χαμηλή ποιότητα στην καθημερινή μας ζωή.»

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών η οποία δεν έχει συμπράξει σε όλα αυτά»

To αποτέλεσμα στον Δήμο Βόλο έχει προκαλέσει ισοπεδωτικές αναλύσεις για τους κατοίκους της περιοχής. Ωστόσο, προσμετρώντας την αποχή, φαίνεται ότι ο Αχιλλέας Μπέος στηρίζεται από μία μεγάλη και σημαντική μεν, αλλά όχι πλειοψηφική μερίδα των εκλογέων. «Εμείς αντιδρούμε σ’ αυτό. Αντιδρούμε γιατί θεωρούμε ότι δεν συμπράξαμε σε τίποτα απ’ όλα αυτά. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών η οποία δεν έχει συμπράξει σε όλα αυτά, διαφωνεί με όλα αυτά και δεν θα αφήσει την πόλη στο έλεός της. Εμείς θα αγωνιζόμαστε. Η πόλη να κρατηθεί εκεί που ήταν ή τουλάχιστον να μην αλλάξει και να γίνει μια θυσιαζόμενη ζώνη, όπως λέμε τελευταία ότι μετατρέπεται η πόλη του Βόλου» σημείωσε ο κ.Μάγγος. Και στη συνέχεια εστίασε ξανά στην αδιαφορία συμπολιτών του. «Γιατί εγώ να καταλάβω ότι ένας συμπολίτης μου, εδώ στο Βόλο συγκεκριμένα δεν τον νοιάζει ότι η Lafarge μολύνει την ατμόσφαιρα του Βόλου; Με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αναπνευστικές παθήσεις και ο καρκίνος; Δεν τον νοιάζει;»

Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «μπορεί το πράγμα να αλλάξει. Και θέλω να πω ότι εδώ υπάρχει και μια καλή μαγιά όσον αφορά τη νεολαία του Βόλου. Υπάρχει ένα πολύ καλό κίνημα στο Βόλο με νέα παιδιά τα οποία δίνουν και σε εμάς ελπίδα και κουράγιο και κοντά σ’ αυτούς πηγαίνουμε και εμείς. Αυτό θέλω να πω.»

«Υπάρχουν ακόμα σπίτια γεμάτα λάσπη» – «Δεν θα κάνουμε διακρίσεις στην αλληλεγγύη»

Όσον αφορά τις πλημμυρισμένες περιοχές, ο Γιάννης Μάγγος ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή υπάρχουν σπίτια γεμάτα λάσπη. Υπάρχουν σπίτια και περιοχές στα οποία το πέρασμα του Δήμου ήταν εντελώς ξώφαλτσο και επιδερμικό. Ακόμα. Σε πολλές περιοχές του Βόλου».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο κύμα αλληλεγγύης:

«Εμείς σαν συντονισμός Συλλογικοτήτων αλλά όχι μόνο εμείς και πολλοί άλλοι, πολλές οργανώσεις, κόμματα, πήγαν, πολιτικές νεολαίες θέλω να πω, βοήθησαν. Εμείς το μήνυμα που προσπαθούσαμε να περάσουμε στον κόσμο, ότι αυτό που κάνουμε δεν είναι φιλανθρωπία. Πηγαίνουμε εκεί πέρα να βοηθήσουμε δυο ανθρώπους μια χαρά και τελείωσε. Θέλαμε να δώσουμε και ένα πολιτικό στίγμα. Να καταλάβει ο κόσμος ότι εδώ πέρα έγιναν κάποια σφάλματα. Υπάρχουν κάποιες αιτίες. Κάποιοι δεν πήραν κάποια μέτρα για την προστασία τους. Βέβαια, όπως σας είπα και λίγο πιο πριν, δεν είδαμε ο κόσμος να αντιδράει τόσο πολύ σ’ αυτό και να προβληματίζεται. Δεν μας πειράζει όμως. Εμείς θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουμε και δεν θα κάνουμε διάκριση, αν ένας ψήφισε τον Μπέο ή δεν τον ψήφισε και αν αξίζει να πάμε να του καθαρίσουμε το σπίτι ή όχι. Δεν θα κάνουμε τέτοιες διακρίσεις.

Η αλληλεγγύη είναι αυτό το οποίο θέλουμε να περάσουμε. Να καταλάβει ο κόσμος ότι η αλληλεγγύη είναι αυτό το οποίο κρατάει τις κοινωνίες, είναι αυτό που κρατάει τους ανθρώπους, είναι αυτό όμως το οποίο δείχνει και τα πραγματικά αίτια για τα οποία συμβαίνουν αυτές οι καταστάσεις. Δεν είναι μία φιλανθρωπία η οποία κατεβαίνει εξ ουρανού και μας ευλογεί. Καταλάβατε;

Κανένας από εμάς που πάμε να πάμε να δώσουμε βοήθεια, δεν πρόκειται να σκεφτούμε ή να ρωτήσουμε τι ψήφισε. Είναι σαν να μπαίνουμε σε ένα επίπεδο αντίστοιχο με όλα αυτά τα οποία αυτή τη στιγμή κριτικάρουμε. Δεν πρόκειται ποτέ να μπούμε σε αυτή τη λογική. Δεν μας ενδιαφέρει. Μας ενδιαφέρει όμως να προσπαθήσουμε να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει, να κατανοήσει τις αιτίες. Και υπάρχουν οι αιτίες. Εδώ πέρα δεν πάρθηκαν συγκεκριμένα μέτρα. Δεν έγιναν αντιπλημμυρικά μέτρα. Δεν είναι τα λαμπιόνια τα οποία έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η πόλη του Βόλου, ούτε τα παρτεράκια μπροστά στην είσοδο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δρόμοι οι οποίοι είναι βομβαρδισμένοι στο Βόλο. Δεν υπάρχει ούτε άσφαλτος ούτε τίποτα. Είναι το έδαφος φευγάτο ένα μέτρο κάτω. Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια. Και αυτό θέλουμε ο κόσμος να κατανοήσει. Και αυτό θέλουμε να βγει και από εμάς. Η πολιτική πλευρά του ζητήματος. Δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα και δεν υπήρχε ούτε καν ένα σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Ούτε στις πυρκαγιές το είδαμε, ούτε στις πλημμύρες. Τίποτα απολύτως. Το να βγαίνεις και να φωνάζεις “εδώ το νερό”, “εδώ το φαγητό” στην ερημιά δεν λέει τίποτα. Δεν λέει τίποτα απολύτως με μια κάμερα από πίσω. Το θέμα είναι τι κάνεις; Συγκεκριμένα. Και εδώ πέρα δυστυχώς, δεν κάνανε τίποτα και δεν είχαν προετοιμαστεί να κάνουν τίποτα. Όχι μόνο σε επίπεδο Βόλου, σε επίπεδο Θεσσαλίας, η οποία πνίγηκε όλη με τις αβλεψίες τους».

Και έκλεισε την κουβέντα λέγοντας:

«Εγώ θα ήθελα απλά να πω, όπως είπα και πριν, ότι δεν συμπράξαμε σε τίποτα, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και αυτό είναι μια έκκληση προς όλους, ένα μήνυμα σε όλους τους πολίτες, όχι μόνο του Βόλου. Να αντισταθούμε γιατί το μέλλον ανήκει σε εμάς και κυρίως στα παιδιά μας. Γιατί ακόμα και αν δεν νικήσουμε ποτέ πάλι θα πολεμάμε.»