Του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε, στις 17 Μαρτίου 2023, ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Με αφορμή το σχετικό του άρθρο στην ιστοσελίδα «Militaire», ο δικηγόρος Γ. Ραχιώτης εξηγεί πως οι αρχηγοί κρατών καλύπτονται με ασυλία και οποιαδήποτε κάθε προσβολή στο πρόσωπο τους ισοδυναμεί με κατάλυσή του ίδιου του κράτους, άρα με αποτελέσματα ανάλογα ολοκληρωτικής ήττας σε πόλεμο.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε 14 χρόνια από τότε που ο πρόεδρος της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, στις 29 Μαρτίου 2009, χαρακτήρισε το ΔΠΔ ως «μια νέα μορφή διεθνούς τρομοκρατίας». Δυο χρόνια αργότερα, το 2011, το μη αναγνωρισμένο όργανο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του, νομιμοποιώντας τη δυτική επέμβαση. Με αφορμή αυτό, ο Γ. Ραχιώτης αναφέρεται στην αποικιακή λογική του ΔΠΔ, στα εντάλματα του οποίου, μέχρι την επικήρυξη του Ρώσου προέδρου, εμφανίζονταν μόνο έγχρωμοι, κυρίως από την Αφρική.

Τέλος, ο δικηγόρος αναφέρεται αναλυτικά στον παράνομο χαρακτήρα των οικονομικών κυρώσεων, όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται τα μονομερή μέτρα καταναγκασμού.