«Αυτό που σχεδίασαν, αυτό που οργάνωσαν κι αυτό που υλοποίησαν ήταν και παραμένει ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα εγχώριας πολιτικής αλλά και τονίζω οικονομικής κατασκοπείας. Μιλούμε για τη σύγχρονη εκδοχή του παρακράτους της δεξιάς, που είναι το επιτελικό παρακράτος. Οτιδήποτε σχετικό με τις έκνομες παρακολουθήσεις, είτε μέσω ΕΥΠ είτε μέσω Predator, είναι εντελώς ξένο τόσο με το Σύνταγμα όσο και με την κείμενη νομοθεσία. Οι έκνομες υποκλοπές Μητσοτάκη που είναι ένα βάρβαρο πλήγμα στη δημοκρατία, είναι ταυτόχρονα και ένα θανάσιμο πλήγμα στην ελευθερία, στο ατομικό δικαίωμα της ελευθερίας των πολιτών. Ένας πολίτης του οποίου παράνομα παρακολουθείται η προσωπική του ζωή, δεν είναι πλέον ένας ελεύθερος πολίτης όπως θέλει το Σύνταγμα. Και όταν αντισυνταγματικά περιορίζεται η ελευθερία των πολιτών, τότε αποδυναμώνεται επικίνδυνα το δημοκρατικό πολίτευμα. Διότι, η ελευθερία υπάρχει χάρη στη δημοκρατία αλλά και η δημοκρατία υπάρχει χάρη στην ελευθερία των πολιτών», σημειώνει ο κ. Ραγκούσης.

Και συνεχίζει: «Με τις έκνομες παρακολουθήσεις, ο κ. Μητσοτάκης, επεδίωξε να προσποριστεί μια ασύμμετρη πολιτική και οικονομική ωφέλεια έναντι των πολιτικών του αντιπάλων αλλά και επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά τελικά προκάλεσε μία ασύμμετρη πολιτική ζημιά στους δύο θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος που είναι η δημοκρατία και η ελευθερία».

«Δεν υπήρχε άλλο πολιτικό πρόσωπο στη χώρα, άλλος εν ενεργεία βουλευτής ή μέλος της κυβέρνησης που να είχε οποιαδήποτε αρμοδιότητα για την ΕΥΠ, εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε κανέναν άλλον δεν είχε εκχωρήσει την αρμοδιότητα για την ΕΥΠ. Επομένως, η αποκλειστική αντικειμενική και υποκειμενική ευθύνη για την παρακρατική δράση της ΕΥΠ, βαρύνει αποκλειστικά τον ίδιο. Τα αδικήματα που έχει διαπράξει μαζί με τους συναυτουργούς του, είναι βαρύτατα πολιτειακά αδικήματα, πέραν από ποινικά», παρατηρεί μεταξύ άλλων.

Και καταλήγει: «Οι επικείμενες εθνικές εκλογές, μετά τα όσα συγκλονιστικά έχουν αποκαλυφθεί για τη δράση αυτού του παρακρατικού κυκλώματος που είχε στηθεί μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, μέσα στο παρεκκλήσι της δημοκρατίας, αποκτούν, εκ των πραγμάτων, έναν πολύ σημαντικότερο χαρακτήρα από το συνήθη, συμβατικό χαρακτήρα των εκλογικών αναμετρήσεων της μεταπολίτευσης. Οι επικείμενες εθνικές εκλογές θα έχουν τη μεγαλύτερη ιστορική σημασία για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε σύγκριση με όλες τις εθνικές εκλογές της μεταπολίτευσης, πλην των εκλογών του 1974. Όπως οι εκλογές του 1974 όρισαν εκλογικά την έναρξη της μεταπολίτευσης και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έτσι και οι επικείμενες εθνικές εκλογές αντικειμενικά θα ορίσουν την αποκατάσταση της μεταπολίτευσης, με την ενίσχυση και όχι απίσχναση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Προϋπόθεση γι αυτό είναι η εκλογική ήττα του παρακράτους Μητσοτάκη και η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία».