Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει και είναι εκτός τόπου τόνισε ο νομπελίστας προσθέτοντας ότι θα βοηθήσει μόνο τις τράπεζες και την κυβέρνηση, αλλά όχι η ίδια τη χώρα.
 
Η Ευρώπη ,είπε ο Γ. Στίγκλιτς, πρέπει να ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός κοινού τραπεζικού συστήματος και μιας δημοσιονομικής ένωσης προκειμένου να αντιμετωπίσει το βασικό πρόβλημα το οποίο είναι να προωθήσει την ανάπτυξη.
 
Πρόκειται για μία εντελώς λάθος εκτίμηση της Γερμανίας, που επιμένει ότι η ενίσχυση έρχεται μέσω της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Το τίμημα που θα πληρώσει η Γερμανία σε περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα χρήματα που θα δώσει για να σώσει το κοινό νόμισμα, καταλήγει ο διακεκριμένος νομπελίστας.