Στην ομιλία του ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στην συστηματικοποίηση του φασισμού στην Ιταλία και τόνισε πως η οικονομική πολιτική της ακροδεξιάς δεν διαφέρει από αυτήν του νεοφιλελεύθερου συστήματος ως προς την λιτότητα για τους πολλούς που ακόμα και ο φασίστας Μουσολίνι πρέσβευε ως οικονομική πολιτική στην Ιταλία.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε ακόμα στον ταξικό πόλεμο του συστήματος των Βρυξελλών που δεν διστάζει να βρίσκει εφαρμογή ακόμα και με την φασίστρια Τζόρτζια Μελόνι, ενώ επισήμανε την ανάγκη μιας πραγματικά αριστερής εναλλακτικής για την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά αντιπαραβάλλοντας και αυτό που έγινε με την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα το 2015.

«Αυτοί που πρέπει να κάνουν κάτι είναι η Αριστερά. Αυτή ευθύνεται, αυτή είναι ένοχη, αυτή απέτυχε και έχουμε σήμερα τους φασίστες, τους τραπεζίτες, τους γραφειοκράτες, την Μελόνι κλπ. Η ακροδεξιά, το σύστημα, οι ολιγάρχες κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν γι’ αυτούς. Πετυχαίνουν τους απάνθρωπους στόχους τους. Εμείς πρέπει να κάνουμε κάτι στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Γερμανία, στην Ευρώπη, παντού. Τώρα είναι η ώρα. Αυτή είναι η ευκαιρία της Αριστεράς και του ΜέΡΑ25» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Την ιδρυτική εκδήλωση για το ΜέΡΑ25 Ιταλίας άνοιξε ο Γραμματέας του κόμματος Federico Dolce ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γερμανίας που ιδρύθηκε πέρυσι το Νοέμβριο με την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο, Julijana Zita.