«Τα πανεπιστήμια μας είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας. Έχουμε μια άρχουσα τάξη που δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό γιατί τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν εκεί και παρόλα αυτά διαχειρίζεται ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα για το οποίο δεν έχει κανένα ενδιαφέρον. Είναι προφανές λοιπόν γιατί υπάρχει αυτή η υποβάθμιση. Θέλουν το δημόσιο πανεπιστήμιο ως ένα ίδρυμα πειθάρχησης ημιμαθών κολίγων, για να δουλεύουν στη συνέχεια τα παιδιά ως πρεκαριάτο στις επιχειρήσεις της ολιγαρχίας. Ο αγώνας των φοιτητών σήμερα λοιπόν, έχει μεγάλη σημασία και ταυτίζεται με τον αγώνα ενάντια στην ολιγαρχία συνολικά. Νιώθω βαθιά τιμή που τόσο η ΠΑΣΠ, όσο και η ΔΑΠ με μίσησαν, γιατί στο πανεπιστήμιο δεν τους έκανα τη χάρη. Οι φοιτητικές παρατάξεις που πρόσκεινται στα κόμματα εξουσίας είναι μέρος της υποβάθμισης του δημοσίου πανεπιστημίου, μαζί με τους επίορκους καθηγητές που τους κάνουν τα χατίρια», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συνέχισε με μια κριτική στην Υπουργό Παιδείας:
«Ποιος έδωσε όμως την ιδέα στην κ. Κεραμέως ότι έχει δικαίωμα ένας υπουργός να πει στους φοιτητές πως θα εκλέγουν τους εκπροσώπους τους.  Ούτε υπουργός, ούτε κόμμα, ούτε ιδιώτης έχει οποιοδήποτε δικαίωμα να λέει στους φοιτητές πως θα εκλέγουν τους εκπροσώπους τους. Ιδιαίτερα όμως, δεν πέφτει κανένας λόγος στη χειρότερη υπουργό παιδείας από την περίοδο του εμφυλίου έως σήμερα, γι’ αυτά τα θέματα».
Κλείνοντας, ο Γ. Βαρουφάκης, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Εμείς είμαστε ενάντια στη βία, αλλά είμαστε ενάντια στα αίτια της βίας. Αυτό σημαίνει ότι στο ΑΠΘ είμαστε εναντίον στα ΜΑΤ. Είμαστε εναντίον του Πούτιν, αλλά και εναντίον του ΝΑΤΟ που τον δημιούργησε. Είμαστε εναντίον της Μητσοτάκης ΑΕ και θα κάνουμε τα πάντα για να τους ρίξουμε, αλλά είμαστε και εναντίον όσων έφεραν την παλινόρθωση της Δεξιάς μετά την συνθηκολόγηση το βράδυ του δημοψηφίσματος του 2015».