«Ενώ η ειρήνη στην Ουκρανία θα βοηθούσε στην αναχαίτιση της οικονομικής αιμορραγίας της Ευρώπης, τη στιγμή που θα ξεκινήσει οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διχαστεί από ένα εσωτερικό ρήγμα Ανατολής-Δύσης», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.

«Μια αξιόπιστη ειρηνευτική διαδικασία θα απαιτήσει δύσκολες διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου. Ποιος θα εκπροσωπήσει την Ευρώπη εκεί; Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς Πολωνούς, Σκανδιναβούς και Βαλτικούς ηγέτες να παραχωρούν αυτόν τον ρόλο στους Γάλλους ή Γερμανούς ομολόγους τους», συνεχίζει, καταδεικνύοντας τη διάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη οι παραδοσιακές μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ δεν συμμερίζονται τον «ηθικό μαξιμαλισμό» των βορειο-ανατολικών χωρών, αναδεικνύοντας έτσι το ρήγμα μιας ενιαίας γραμμής ενόψει μιας πιθανής ευρωπαϊκής εκπροσώπησης κατά την ειρηνευτική διαδικασία.

«Αν η ΕΕ είχε επωφεληθεί από τη μαζική κρίση τραπεζικού χρέους της μετά το 2008 εποχής για να εκδημοκρατίσει τους θεσμούς της, η Ευρώπη θα μπορούσε τώρα να εκπροσωπείται αξιόπιστα από τον πρόεδρό της και τον υπουργό Εξωτερικών», σημειώνει για να τονίσει το έλλειμμα νομιμοποίησης των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Η αισιόδοξη άποψη στις Βρυξέλλες είναι ότι, παρά την έλλειψη νόμιμων απεσταλμένων και τη στρατιωτική της αδυναμία, η ΕΕ θα έχει σημαντικό βάρος σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, επειδή είναι η οικονομική δύναμη που θα πληρώσει για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας [..]. Είναι όμως δικαιολογημένη μια τέτοια αισιοδοξία;», αναρωτιέται.

Για να σημειώσει: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων της ίδιας της ΕΕ εκτιμά το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας σε περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ – το ποσό του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 και 40% υψηλότερο από το ταμείο ανάκαμψης μετά την πανδημία, NextGenerationEU . Ήδη εμποδιζόμενη από το εγχώριο σχέδιο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη του καταρρέοντος βιομηχανικού μοντέλου της Γερμανίας και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει διαθέσει ο Scholz για αμυντικές δαπάνες, η Γερμανία δεν έχει τον δημοσιονομικό χώρο για να παράσχει έστω και ένα κλάσμα αυτού του ποσού. Εάν η Γερμανία δεν μπορεί να πληρώσει, είναι σαφές ότι ούτε τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να πληρώσουν».

Αυτό για τον κ. Βαρουφάκη σημαίνει βάθεμα του χρέους, που θα οδηγήσει σε όξυνση των αντιθέσεων εντός της Ένωσης. Για να καταλήξει: «Μετά το χρηματοοικονομικό κραχ του 2008, η ΕΕ εξέτασε μόνο το ρήγμα Βορρά-Νότου που εμφανίστηκε. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε αναπόφευκτα μια νέα γραμμή ρήγματος Ανατολής-Δύσης. Μόλις φτάσει η ειρήνη, και τα δύο ρήγματα θα γίνουν πιο βαθιά, πιο άσχημα και αδύνατο να αγνοηθούν».