Κατά την σημερινή του ομιλία στην Βουλή για την ακρίβεια, ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ 25, ανέφερε: «Ύφεση, πτωχεύσεις και νέα ανεργία είναι ο στόχος αυτής της νέας λιτότητας που θα φέρει νέα ύφεση και άρα νέα «Κόκκινα Δάνεια» και βάθεμα χρεοδουλοπαροικίας. Ο Προϋπολογισμός σας δεν θα εφαρμοστεί, γιατί δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί.»

«Άρα το ζητούμενο των 2 επόμενων εκλογών είναι μία Συγκυβέρνηση Νομιμοποιητική της Νέας Λιτότητας για τους Πολλούς και των πολιτικών υπέρ των Νέων Σοσιαλ-ληστών: funds και ολιγαρχών. Εσείς λοιπόν στη ΝΔ βάλατε ένα πλαφόν-κοροϊδία στους Παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και δίνετε επιδοτήσεις στους Παρόχους και ταυτόχρονα εισάγετε μια απάτη, αυτή της Λίστας 50 αγαθών στα σουπερμάρκετ χωρίς κανένα έλεγχο των τιμών τους, σα να συνιστά αυτοσυγκράτηση το κράτος στον ληστή!» τόνισε

Οι 6 προτάσεις του ΜέΡΑ25 για συγκεκριμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:

  • Δημιουργία Δείκτη Μέσων Χονδρικών Τιμών Ειδών Σουπερμάρκετ & εξοντωτικά πρόστιμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στους ιδιοκτήτες των σουπερμάρκετ όταν ο ρυθμός αύξησης των τιμών τους ξεπερνά τον νέο αυτό δείκτη.
  • ΦΠΑ από 24% σε 15%, με τον μεσαίο συντελεστή στο 6%.
  • Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) για:(α) κατώτατο μισθό(β) κατώτατες συντάξεις(γ) κοινωνικά επιδόματα χρησιμοποιώντας νέο Δείκτη Μέσων Τιμών Τροφίμων-Στέγης-Ενέργειας.
  • ΑΤΑ των εισοδηματικών ορίων πάνω από τα οποία ο φορολογούμενος πολίτης περνά σε ανώτερο συντελεστή φόρου εισοδήματος.
  • Κατάργηση της ψευτο-αγοράς των κόκκινων δανείων, τον λεγόμενο «Ηρακλή», και αντικατάστασή της από Δημόσια Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σύμφωνα με την Πρόταση Νόμου του ΜέΡΑ25.
  • Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας και επιβολή πλαφόν λιανικής 5% πάνω από το μέσο κόστος της κιλοβατώρας.

«Η ουσιαστική αντιπολίτευση όχι απλά στην κυβέρνηση αλλά πρωτίστως στην ατελείωτη κρίση απαιτεί Ρήξη» τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης.

«Εμείς δεν σκιαζόμαστε. Το αποδείξαμε χτες ζητώντας άρση ασυλίας. Εμείς θέλουμε η Νεολαία μας, τα νέα μυαλά όλων των ηλικιών, οι προοδευτικοί άνθρωποι να διαπιστώσουν ότι υπάρχει σύγχρονο, ριζοσπαστικό, συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα για την πατρίδα μας. Τέτοιο είναι το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 που θα κληθούν να στηρίξουν αλλά και να εμπλουτίσουν πολίτες, οργανώσεις, κινήματα, άλλοι κομματικοί χώροι προεκλογικά:

  1. Ένα προοδευτικό πρόγραμμα ριζοσπαστικής αναστροφής της ιδιωτικομανίας.
  2. Ένα προοδευτικό πρόγραμμα επιστροφής των κοινών αγαθών στην κοινότητα των ελληνίδων, των ελλήνων, των ξένων που προσφέρουν σε αυτή την κοινωνία, χωρίς την αναβίωση του κρατισμού και της γραφειοκρατίας.
  3. Ένα προοδευτικό πρόγραμμα με βασικό εισόδημα για όλους, με δωρεάν ψηφιακές συναλλαγές εκτός του τραπεζικού συστήματος, για όλους και με φτηνή ανανεώσιμη ενέργεια για όλους.

Αυτή τη δύσκολη στιγμή που φουντώνει η Ακρίβεια, μεγαλουργεί η λεηλασία και ετοιμάζεται η νέα μετεκλογική, πολυκομματική Νέα Λιτότητα, εμείς από τη μία σηκώνουμε τη σημαία της Ρήξης με όλα αυτά, αλλά από την άλλη καταθέτουμε τεχνοκρατικά άρτιο Πρόγραμμα Επιστροφής της Ελπίδας, της Αξιοπρέπειας και της Κοινής Ευημερίας» τόνισε προς το τέλος της ομιλίας του.