
«Στεκόμαστε εδώ και μιλάμε για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει καταστρατηγήσει κάθε λέξη του Συντάγματος, κάθε έννοια του Συντάγματος. Και δεν είναι μόνο τα Τέμπη, είναι το Predator, είναι ο τρόπος που συμπεριφέρεται στις ανεξάρτητες Αρχές. Κατάφερε βέβαια -και αυτό πρέπει να της το πιστώσουμε- να ενώσει τον νομικό κόσμο της χώρας, δικαστές, εισαγγελείς και δικηγορικούς συλλόγους κατά της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Αυτό πράγματι είναι πρωτοφανές και είναι κατόρθωμα. Το ζήσαμε κι αυτό. Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία το μέσο εισόδημα έχει κατακρημνιστεί σε περίοδο ανάπτυξης. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο Έλληνας έχει τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη των 27», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στο One.
Αναλυτικά το σχόλιο του κ. Βασιλειάδη:
Αν η ελληνική κυβέρνηση, αν ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να υπάρχουν αυτά τα ερωτήματα, θα άφηνε τη διαδικασία να εξελιχθεί όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Να καταθέσουν όλοι οι μάρτυρες που ζήτησε η αντιπολίτευση, να έρθουν όλα τα πορίσματα στη Βουλή και από ‘κει και μετά, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.
Από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τα πραγματικά ζητήματα, όταν η κυβέρνηση ήρθε να πει «η κακιά η ώρα, η κακιά στιγμή και ο κακός σταθμάρχης». Ήρθαμε και θέσαμε το ζήτημα συνολικά του σιδηροδρόμου. Ήλθαμε και θέσαμε ερωτήματα πως έχει αποψιλωθεί το προσωπικό των σιδηροδρόμων. Ήλθαμε και θέσαμε ζητήματα για το πώς λειτουργούσε ο σιδηρόδρομος.
Από την ημέρα που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρέδωσε με αυξημένο προσωπικό σε σχέση με αυτό που παρέλαβε, το προσωπικό έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 40%. Τα προσόντα και η ποσότητα δεν είναι άσχετα με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η σύμβαση 717, με βάση το Ελεγκτικό Συνέδριο και την ΕΔΕΛ, δεν μπορούσε να υλοποιηθεί για διάφορους λόγους, οι οποίοι αποδεικνύονται από έγγραφα. Γι’ αυτό τον λόγο έπρεπε να γίνει συμπληρωματική σύμβαση, η οποία συμπληρωματική σύμβαση ήταν έτοιμη το 2019, αλλά μπήκε σε συρτάρια και υπογράφτηκε δυο χρόνια μετά και θα έπρεπε να είχε τελειώσει το 2022. Αλλά το ‘22 δεν ήταν έτοιμη, δεν ήταν έτοιμη το ‘23 και έγινε και το ατύχημα και πάλι δεν ήταν έτοιμη. Και φτάσαμε στο 2025 για να πανηγυρίζουμε τώρα.
Θυμάμαι ότι μια μέρα πριν το ατύχημα, ο πρωθυπουργός θα πήγαινε να εγκαινιάσει αυτό το οποίο δεν υπήρχε.
Η κατάσταση του σιδηροδρόμου πάλι έχει πολιτική απάντηση. Το αν έχεις αποφασίσει να απαξιώσεις κάθε δημόσια υποδομή είναι θέμα πολιτικής απόφασης.
Υπάρχει η υποχρέωση -και ειδικά για το συγκεκριμένο- όταν ξαφνικά έτσι έγινε ένα θαύμα και εμφανίστηκαν τα βίντεο, να τίθενται τα εύλογα ερωτήματα. Υπάρχουν πορίσματα τα οποία μιλάνε -και από επίσημες Αρχές- ότι τα βίντεο είναι από διαφορετικά χρονικά διαστήματα.
Αυτά θα τα κρίνει το δικαστήριο, εάν και εφόσον η κυβέρνηση επιτρέψει ποτέ να γίνει δίκαιη δίκη. Και αυτό είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα. Όταν έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε ότι η εκτελεστική εξουσία δύναται να επηρεάσει τη δικαστική. Αυτό είναι το πρόβλημα των θεσμών και της λειτουργίας της ελληνικής κυβέρνησης. Το είδαμε και στο Predator, το είδαμε και αλλού.