Δύο ημέρες πριν αρχίσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο στην Εθνοσυνέλευση, γιατροί, οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές και φοιτητές σε όλη τη χώρα συμμετείχαν στη μεγαλύτερη κινητοποίηση του κλάδου της υγείας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
 
Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «αυτός ο νόμος βλάπτει την υγεία», ή «οι γιατροί αλυσοδένονται, λένε ψέματα στον κόσμο».
 
Από την άλλη η κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ αντιτείνει ότι το νομοσχέδιο είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στην υγεία.
Ο νόμος ουσιαστικά εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης Ολάντ να πείσει τους εταίρους ότι εννοεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις.
 
Η οργή των επαγγελματιών του κλάδου για τον νέο νόμο επικεντρώνεται στο σχέδιο της κυβέρνησης να καταστήσει δωρεάν τις επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς και οι γιατροί να πληρώνονται κατόπιν, από τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Η πρακτική στη Γαλλία είναι ότι οι επισκέψεις σε γιατρούς πληρώνονται 23 ευρώ και οι ασφαλισμένοι αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία κατόπιν, κάτι που η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι εμποδίζει ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα να επισκέπτονται τους γιατρούς.
 
Και ενώ η  πλειονότητα των Γάλλων στηρίζει το νομοσχέδιο, οι επαγγελματίες της υγείας δηλώνουν ότι η μεταρρύθμιση θα αυξήσει τον φόρτο εργασίας τους και θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνονται με καθυστέρηση για τις υπηρεσίες τους.
 
Επίσης, τονίζουν ότι το νομοσχέδιο δίνει υπερβολικά μεγάλη δύναμη στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και σηματοδοτεί μια χαμένη ευκαιρία για να γίνει μια βαθύτερη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας της Γαλλίας.
 
Το σχέδιο νόμου, το οποίο πάντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υποστηρίζει η πλειονότητα των Γάλλων, ακολουθεί τη μεταρρύθμιση που η κυβέρνηση πέρασε με διάταγμα, για το άνοιγμα των νομικών επαγγελμάτων και την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων.
 
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε επίσης πυροδοτήσει διαδηλώσεις από συμβολαιογράφους, δικαστικούς υπαλλήλους και άλλους.