Πιο συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Reuters νωρίτερα τη Δευτέρα επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, το Λονδίνο εξέταζε την ανάκληση του πρεσβευτή του στο Τελ Αβίβ  ως διαμαρτυρία στην απόφαση του Μπεντζαμίν Νετανιάχου για την επέκταση του προγράμματος. Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, την ίδια κίνηση εξέταζε και το Παρίσι. Τέτοια εξέλιξη θα επέφερε  σημαντικό πλήγμα στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. 
 
Οι δύο χώρες υποβάθμισαν αργότερα τα δημοσιεύματα, με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει ότι «υπάρχουν και άλλα μέσα να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας».
 
Η βρετανική πρεσβεία, πάντως, είχε επικρίνει την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης σε ανακοίνωσή της λέγοντας πως «απειλεί τη λύση των δύο κρατών και καθιστά δυσκολότερη την πρόοδο μέσω διαπραγματεύσεων».
 
Παράλληλα, και η Γερμανία -την οποία επισκέπτεται αυτήν την εβδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε το μεσημέρι της Δευτέρας το Ισραήλ να «απέχει από εποικιστικές δραστηριότητες». 
 
Από την πλευρά της, και η Ρωσία κάλεσε το Ισραήλ «να επανεξετάσει την απόφασή του», βλέποντας «πολύ αρνητικά αποτελέσματα» στη διαδικασία για ειρήνευση. Η Μόσχα χαρακτήρισε, μάλιστα, «παράνομα» τα σχέδια του Ισραήλ για την ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών σε ανατολική Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη.
 
Οι ΗΠΑ είχαν χαρακτηρίσει την επέκταση του εποικισμού αντιπαραγωγική όσον αφορά τον στόχο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Aπό την πλευρά της ΕΕ, η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον τόνισε ότι «κάθε εποικισμός είναι παράνομος βάσει της διεθνούς νομοθεσίας και συνιστά εμπόδιο στην ειρήνη» ενώ και ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν προειδοποίησε το Ισραήλ πως η απόφαση είναι «σχεδόν τελειωτικό χτύπημα» στις ελπίδες για επανέναρξη των διαβουλεύσεων.