Μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, υποστήριξε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις ευθύνονται για την συντριβή. Συγκεκριμένα είπε ότι «ένας από τους κύριους υπαίτιους της χθεσινής τραγωδίας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν επιβάλει εμπάργκο στην πώληση αεροσκαφών και εξαρτημάτων αεροπορίας στο Ιράν και δεν επιτρέπουν στον λαό του Ιράν να απολαμβάνει καλές αεροπορικές υποδομές». Και πρόσθεσε ότι αυτό το γεγονός «θα καταγραφεί στον κατάλογο των εγκλημάτων των ΗΠΑ κατά του ιρανικού λαού».

Οι τελετές για την κηδεία του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, θα ξεκινήσουν αύριο Τρίτη από την πόλη Ταμπρίζ, στα βορειοδυτικά. Σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Irna, η θρησκευτική τελετή για τον Ιρανό πρόεδρο και τα πρόσωπα που τον συνόδευαν στον ταξίδι του, θα γίνει στις 9.30 το πρωί (τοπική ώρα, 08.00 ώρα Ελλάδας), στην πόλη Ταμπρίζ και στη συνέχεια οι σοροί θα μεταφερθούν στην Τεχεράνη, όπου θα συνεχιστούν οι τελετές.

Συλλυπητήρια

Στο μεταξύ η Τεχεράνη συνεχίζει να λαμβάνει συλλυπητήρια μηνύματα για τους θανάτους των αξιωματούχων. Μηνύματα έχουν στείλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Ρώσος Πρόεδρος, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χαμάντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG), Τζασέμ αλ Μπουντάουι.

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).