Συγκεκριμένα, για το 66% των Γάλλων ο ανασχηματισμός αποτελεί ένδειξη ότι ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «δεν έλαβε υπόψη του το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών».
Η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, παρουσίασε την περασμένη Δεύτερα το πλήρες σχήμα της νέας γαλλικής κυβέρνησης, ενώ την Τετάρτη προέβη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αντιμετωπίζοντας ένα αντιπολιτευτικό τείχος και μια πρόταση μομφής. Η πρόταση κατατέθηκε από την συμμαχία των κομμάτων της αριστεράς και θα συζητηθεί αύριο στην Εθνοσυνέλευση. Όμως αναμένεται να απορριφθεί, αφού η Μαρίν Λεπέν επιθυμεί να δίνει εφεξής την εικόνα ενός πολιτικού προσώπου ικανού να κυβερνήσει με μετριοπάθεια.
Την ίδια στιγμή, οι Γάλλοι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι και όσον αφορά τις προγραμματικές δηλώσεις της πρωθυπουργού με το 51% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι αγνοεί πλήρως το περιεχόμενό τους. Μεταξύ εκείνων που παρακολούθησαν ωστόσο την ομιλία Μπορν πλήρως ή εν μέρει, μόνο μια μικρή πλειοψηφία (51%) θεώρησε ότι η πρωθυπουργός ήταν «μάλλον πειστική».
Οι Γάλλοι είναι επίσης διχασμένοι ως προς τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση. Με το νομοσχέδιο για την αγοραστική δύναμη να επίκειται, με την κυβέρνηση να προτίθεται να παράσχει επιδόματα και ελαφρύνσεις, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Αριστεράς θεωρεί ότι είναι καθήκον των αριστερών κομμάτων να αντιταχθούν σε αυτό και ότι δεν χρειάζεται να το ψηφίσουν εάν δεν συμφωνούν με όλα τα προτεινόμενα μέτρα.