«Κανείς δεν αναδείχθηκε νικητής στις βουλευτικές εκλογές» υποστηρίζει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη του τοποθέτηση, μέσω επιστολής, μετά τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών. «Κανείς δεν έχει κερδίσει. Καμία πολιτική δύναμη δεν αποκτά από μόνη της επαρκή πλειοψηφία και τα μπλοκ ή οι συνασπισμοί που προκύπτουν από αυτές τις εκλογές είναι όλα μειοψηφίες» ανέφερε. Υπενθυμίζεται ότι η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήρθε πρώτη με 182 έδρες στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, αρκετά μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών. Ο συνασπισμός «Μαζί» του Μακρόν ήρθε δεύτερος με 168 έδρες και η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν εξασφάλισε 143 έδρες. Το συντηρητικό κόμμα Les Républicains (LR) συγκέντρωσε με τη σειρά του 45 έδρες. «Ο Πρόεδρος αρνείται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της κάλπης, που έφερε πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο» τονίζει, σε άμεση απάντησή του, ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν Λικ Μελανσόν.

«Ζητώ από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου, τον κοινοβουλευτισμό, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την υπεράσπιση της γαλλικής ανεξαρτησίας, να συμμετάσχουν σε έναν ειλικρινή και πιστό διάλογο για να οικοδομήσουν μια σταθερή, αναγκαστικά πλουραλιστική, πλειοψηφία για τη χώρα» τόνισε επίσης ο Γάλλος Πρόεδρος.

Κατά τον ίδιο, αυτό «προϋποθέτει να αφήσουμε λίγο χρόνο στις πολιτικές δυνάμεις να οικοδομήσουν αυτούς τους συμβιβασμούς» πριν από τον διορισμό ενός νέου πρωθυπουργού. «Μέχρι τότε, η σημερινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί τις αρμοδιότητές της και στη συνέχεια θα είναι υπεύθυνη για τις τρέχουσες υποθέσεις, όπως απαιτεί η δημοκρατική παράδοση», αναφέρει επίσης η επιστολή. Σημειώνεται ότι ο Μακρόν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Πρωθυπουργού, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Καταλήγοντας, ο Εμάνουελ Μακρόν σημειώνει ότι ο γαλλικός λαός με την ψήφο του ζήτησε από την πολιτική τάξη της χώρας «να αποκτήσει μία νέα πολιτική κουλτούρα» που θα επιτρέψει στη Γαλλία να λειτουργεί όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες με οδηγό το πνεύμα της συνεργασίας και της υπέρβασης των προβλημάτων.

Όπως έχει σημειώσει το Reuters, το πολιτικό έθιμο υπαγορεύει ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διορίζει έναν πρωθυπουργό από τις τάξεις της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης ή συνασπισμού στο κοινοβούλιο. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που αποτελείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, την Ανυπότακτη Γαλλία, τους Πράσινους και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν έχει συμφωνήσει ακόμα για ποιος θα είναι η επιλογή του για πρωθυπουργός.

«Ο Πρόεδρος αρνείται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της κάλπης, που έφερε πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο» τονίζει, σε άμεση απάντησή του, ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν Λικ Μελανσόν.« Αρκετά. Πρέπει να υποκύψει και να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Είναι απλά δημοκρατία.»

Σε επόμενη ανάρτησή του, ο Ζαν Λικ Μελασόν ανέφερε:

Ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2022, όπου το κόμμα του και οι «κεντρώοι» σύμμαχοί του έλαβαν 174 έδρες:
«Αυτές οι βουλευτικές εκλογές έχουν κάνει την προεδρική πλειοψηφία ηγετική πολιτική δύναμη στην Εθνοσυνέλευση.»

Ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2024 όπου το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έλαβε 182 έδρες: «Κανείς δεν κέρδισε.»