Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, στη νότια Γαλλία, τα συνδικάτα των διαδηλωτών έστησαν μπλόκο μπροστά από το διυλιστήριο La Mede της Total, ενώ στη δυτική Γαλλία αποκλείστηκαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις κοντά στο Μπορντό και την παραθαλάσσια πόλη Λα Ροσέλ. Μέλη των συνδικάτων δυσχέραιναν την κίνηση των οχημάτων, κινούμενοι με χαμηλή ταχύτητα, σε αυτοκινητοδρόμους κοντά στο Παρίσι και τη βόρεια Γαλλία.

«Είμαστε αποφασισμένοι. Θα μείνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ελπίζοντας ότι θα υπάρξουν κι άλλοι αποκλεισμοί αλλού, ίσως αυτό να κάνει τον κ. Μακρόν να κινηθεί», δήλωσε ο Πασκάλ Φαβρ, στέλεχος του συνδικάτου Force Ouvriere στο Reuters.

Σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι ελλείψεις στα καύσιμα, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανέπτυξε αστυνομικές δυνάμεις σε κάποιες εγκαταστάσεις για να διασφαλιστεί ότι οι διαδηλωτές δεν θα αποκλείσουν την πρόσβαση σε αυτές.

«Με το να μπλοκάρει κανείς την οικονομία της χώρας και να αποτρέπει τον κόσμο από το να εργαστεί δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπερασπιστεί τον αγώνα του», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Μπενζαμέν Γκριβό στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Η εργασιακή μεταρρύθμιση αναμένεται να γίνει νόμος τις επόμενες ημέρες αφού ο Μακρόν υπέγραψε πέντε διατάγματα την Παρασκευή, στην πρώτη μεγάλη οικονομική μεταρρύθμιση από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο.

Το πακέτο των νέων μέτρων που εμβληματικά προώθησε η κυβέρνηση Μακρόν προσφέρει περισσότερη ελευθερία και ευκρίνεια στις επιχειρήσεις: καθορισμό ανώτατων ορίων των αποζημιώσεων από τα εργατοδικεία σε περίπτωση απολύσεων που κρίνονται καταχρηστικές, μαζικές απολύσεις, εκτίμηση σε εθνικό επίπεδο των οικονομικών δυσκολιών των ομίλων που απολύουν στη Γαλλία, μείωση της προθεσμίας για την προσφυγή μετά την απόλυση, δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους μισθωτούς στις επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζόμενους ή ακόμη συγχώνευση οργάνων που εκπροσωπούν το προσωπικό.

Μέρος των μέτρων θα εφαρμοστεί αμέσως μετά τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως οι αποζημιώσεις που επιδικάζουν τα εργατοδικεία ή η μεταρρύθμιση της εργασίας εξ αποστάσεως, ενώ άλλα, όπως η συγχώνευση φορέων που εκπροσωπούν το προσωπικό, θα χρειαστούν διατάγματα εφαρμογής, που θα δημοσιευτούν έως τις 31 Δεκεμβρίου.