Ο συνασπισμός των γαλλικών συνδικάτων, που διατηρεί την ενότητά του από τότε που ξεκίνησε το κίνημα διαμαρτυρίας στα τέλη Ιανουαρίου, ελπίζει να συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση να αποσύρει τη μεταρρύθμιση, της οποίας βασικό μέτρο είναι η διετή παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, έως και 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε περισσότερες από 200 πορείες σε όλη τη χώρα, ενώ η Γερουσία συνεχίζει να επανεξετάζει τη μεταρρύθμιση, με πιθανή ψηφοφορία επί του κειμένου από την Άνω Βουλή του Κοινοβουλίου να αναμένεται μέχρι το βράδυ της Κυριακής, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 10 το πρωί τοπική ώρα στους δρόμους μεγάλων πόλεων, όπως η Τουλούζη και η Νίκαια. Μια πορεία στο Παρίσι έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι.

Την Τρίτη, 1,28 εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε διαδηλώσεις, η μεγαλύτερη προσέλευση από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Τα συνδικάτα υπολόγισαν το σύνολο σε 3,5 εκατομμύρια άτομα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αντιτίθεται στο σχέδιο του Μακρόν.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ζήτησε την Παρασκευή να εφαρμοστεί ειδική διαδικασία στη Γερουσία για να επιταχυνθεί η συζήτηση οργανώνοντας μία μόνο ψηφοφορία για ολόκληρο το νομοσχέδιο, αντί να ψηφίσει για κάθε τροπολογία και άρθρο.

Η Γερουσία, στην οποία κυριαρχούν μέλη του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο. Οι συντηρητικοί γερουσιαστές πίεζαν εδώ και χρόνια να αυξηθεί η ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης.