Ο Γάλλος πρόεδρος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ερντογάν, «του ζήτησε, πέρα από τη βελτίωση των συνθηκών κράτησής του, να απελευθερωθεί γρήγορα και να επιστρέψει στη Γαλλία» ο Μπιρό, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

“Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχιστούν οι επαφές, και σε υπουργικό επίπεδο, προκειμένου να καταλήξουν σε μια θετική έκβαση” της υπόθεση, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο Μακρόν είχε μιλήσει με τον Ερντογάν και στις 15 Αυγούστου και του είχε εκφράσει την ανησυχία του για τη σύλληψη του νεαρού δημοσιογράφου. Την Παρασκευή, το αίτημα αποφυλάκισης του Λου Μπιρό απορρίφθηκε από τουρκικό δικαστήριο.

Ο 27χρονος Μπιρό κατηγορείται για συμμετοχή σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση». Ο δημοσιογράφος, που έχει συνεργαστεί με τα τηλεοπτικά κανάλια TV5 Monde και Arte και τον ιστότοπο Slate, συνελήφθη στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ αφού βρέθηκαν στην κατοχή του φωτογραφίες που τον εικονίζουν μαζί με μαχητές της κουρδικής συριακής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.