Ο Μπαρντελά διετέλεσε μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος για ένα χρόνο – όταν η Λεπέν είχε αποσυρθεί για να ασχοληθεί με την προεκλογική της εκστρατεία στις τελευταίες προεδρικές εκλογές – και συγκέντρωσε το 84,84% των ψήφων των μελών έναντι 15,16% του έτερου διεκδικητή Λουί Αλιό.

«Δεν φεύγω από τον Εθνικό Συναγερμό για να κάνω διακοπές. Θα πάω εκεί όπου η χώρα με χρειάζεται», είπε η Λεπέν στο συνέδριο του κόμματος του Σαββάτου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο νέος πρόεδρος, και ευρωβουλευτής, κατάγεται από μια σκληρή εργατική γειτονιά και έχει πει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες της Λεπέν να προσελκύσει ψηφοφόρους πέρα ​​από τον ακροδεξιό πυρήνα του κόμματος.

Ο Μπαρντελά δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι το γεγονός ότι κάποιος εκτός της οικογένειας Λεπέν μπορούσε να προεδρεύσει του RN αντιπροσώπευε μια «μικρή πολιτιστική επανάσταση». Ωστόσο, είναι ο σύντροφος της ανιψιάς της Μαρίν Λεπέν.

Η Λεπέν είχε αναλάβει την ηγεσία του κόμματος από τον πατέρα και συνιδρυτή του Ζαν-Μαρί Λεπέν και το μετονόμασε το 2018 από «Εθνικό Μέτωπο» σε «Εθνικό Συναγερμό». Θα συνεχίσει να ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, το οποίο διαθέτει 89 έδρες.