Συγκεκριμένα, η ακροδεξία συμμαχία υπό τη Μαρίν Λε Πεν έλαβε ποσοστό 37,06%, το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» έλαβε 25,81% και ο συνασπισμός «Μαζί για τη Δημοκρατία» έλαβε 24,53%.

Ωστόσο, στο πλαίσιο του μονοεδικού εκλογικού συστήματος, το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» κατάφερε να έρθει πρώτο σε έδρες, αφού συσπειρώθηκε ένα μέτωπο κατά της άκρας δεξιάς. Η Le Monde μέτρησε 224 αποχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων 134 από τα αριστερά και 82 από το προεδρικό στρατόπεδο και το κέντρο, με αποτέλεσμα τη συσπείρωση των ψηφοφόρων ενάντια στο εκάστοτε υποψήφιο της Λεπέν, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο δεν εξασφάλισαν καμία έδρα εκεί που ήρθαν δεύτεροι.

Έτσι, το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» κέρδισε 182 έδρες, ο συνασπισμός «Μαζί για τη Δημοκρατία» κέρδισε 163 έδρες, ενώ η ακροδεξία συμμαχία υπό τη Μαρίν Λε Πεν κέρδισε 143 έδρες. Επιπλέον, το κόμμα της παραδοσιακής γκωλικής Δεξιάς «Οι Ρεπουμπλικανοί» κέρδισε 46 βουλευτές, ενώ άλλοι 14 εκλέχθηκαν ως ανεξάρτητοι της Δεξιάς. Συνολικά, από τους 182 βουλευτές του «Νέου Λαϊκού Μετώπου», οι 74 αποδίδονται την Ανυπόταχτη Γαλλία (LFI) του Μελανσόν, 59 στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), 28 στο LE, 9 στο Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα (PCF), 5 στη Génération.s, 5 σε διάφορους αριστερούς βουλευτές και 2 σε κατά τόπους αγωνιστές.

Τι προηγήθηκε

Ο Μακρόν διέλυσε το κοινοβούλιο και ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αφού η ακροδεξιά νίκησε την κεντρώα συμμαχία του στις εκλογές της 9ης Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της Λεπέν προηγήθηκε με 32,4% στις ευρωεκλογές, ενώ το κόμμα Μακρόν συγκέντρωσε ποσοστό 15,4%. Οι Σοσιαλιστές επίσης μετά από 30 χρόνια βρέθηκαν στο 13,9%, ενώ ο Μελανσόν της αριστεράς συγκέντρωσε ποσοστό 9,3%. Το επίσης ακροδεξιό κόμμα του Ζε Μουρ συγκέντρωσε ποσοστό 5,2%

Στο παραπάνω φόντο, οι Σοσιαλιστές, η Ανυπότακτη Γαλλία, το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν κι επίσημα στην κοινή κάθοδο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν. Σε κοινό ανακοινωθέν, τα κόμματα ανακοίνωσαν συμφωνία για τους υποψηφίους που θα κατέβουν στις εκλογικές περιφέρειες αλλά και ένα «πρόγραμμα ρήξης» μαζί με «ρεαλιστικές και συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να αλλάξει πραγματικά η ζωή των Γάλλων».

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν προηγήθηκε στον πρώτο γύρο με 33% των ψήφων,σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, με την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με σχεδόν 28% και τον κυβερνητικό συνασπισμό του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν να φτάνει μόλις στην τρίτη θέση με 20%. Οι υποψήφιοι της Εθνικής Συσπείρωσης και οι σύμμαχοί τους προηγούνταν στον πρώτο γύρο σε 296 από τις 577 εκλογικές περιφέρειες.

Οι πρώτες αντιδράσεις των υποψηφίων

Ο Μακρόν αρνήθηκε τη Δευτέρα την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ, ζητώντας του να παραμείνει προσωρινά επικεφαλής της κυβέρνησης «προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας». Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων για να προσφέρει την παραίτησή του στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τηλεοπτικές εικόνες.

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής του αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», κάλεσε την Κυριακή τον Μακρόν να «υποκύψει και να αποδεχθεί την ήττα» και να καλέσει τον συνασπισμό του Νέου Λαϊκού Μετώπου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Τζόρνταν Μπαρδέλα του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) κατήγγειλε την Κυριακή τη «ανίερη συμμαχία» που στέρησε από τον γαλλικό λαό «μια πολιτική ανάκαμψης». Η επικεφαλής του κόμματος Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι η νίκη του RN «μόνο αναβλήθηκε».

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε «εντελώς ανακουφισμένος» αφού η ακροδεξιά απέτυχε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο Χάμπεκ, μέλος του Κόμματος των Πρασίνων που είναι επίσης υπουργός Οικονομίας, είπε: «Είμαι πολύ ανακουφισμένος που η δεξιά δεν έκανε σημαντική πρόοδο και παρόλο που ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι πλέον πολύ περίπλοκος, νομίζω ότι είναι πολύ καλό πώς το κέντρο και τα κεντροαριστερά κόμματα και το αριστερό φάσμα συνεργάστηκαν για να αποτρέψουν τη Γαλλία από το να παρασυρθεί στον εθνικισμό και η Ευρώπη να μπει σε ακόμα πιο δύσκολα νερά».

«Ήταν ένα ενθαρρυντικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά το αποτέλεσμα θα αποτελέσει ωστόσο μια τεράστια πρόκληση, ειδικά για την ίδια τη Γαλλία, αλλά και για την Ευρώπη, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και για τις γαλλογερμανικές σχέσεις». είπε στους δημοσιογράφους στη Στουτγάρδη της Γερμανίας νωρίς τη Δευτέρα. «Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ελπίζω ότι η Γαλλία θα ανακτήσει γρήγορα τη θέση της που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη, γιατί χωρίς τη Γαλλία δεν θα λειτουργήσει».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε επίσης ότι είναι “ανακουφισμένος” από τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, τα οποία θα επιτρέψουν στο Βερολίνο να συνεχίσει να συνεργάζεται με το Παρίσι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θα ήταν μια μεγάλη πρόκληση αν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έπρεπε να συνάψει συνασπισμό με ένα δεξιό λαϊκιστικό κόμμα», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Αυτό έχει πλέον αποτραπεί και ελπίζουμε τώρα ότι ο πρόεδρος, αλλά και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, θα καταφέρουν να σχηματίσουν εποικοδομητικά μια κυβέρνηση» πρόσθεσε ο Σολτς.

Θετική ήταν και η αντίδραση του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ. «Στο Παρίσι ενθουσιασμός, στη Μόσχα απογοήτευση, στο Κίεβο ανακούφιση. Αρκετά για να είσαι ευτυχισμένος στη Βαρσοβία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ακολουθεί ένα απλό γεγονός: Αν οι πολιτικοί στέκονται στο πλευρό των εργαζόμενων οικογενειών, οι εργαζόμενες οικογένειες θα σταθούν στο πλευρό σας. Όπως αποδεικνύεται, η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πολύ δημοφιλείς. Συγχαρητήρια στη γαλλική Αριστερά που τα έβαλε με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό και κέρδισε» ανέφερε ο Μπέρνι Σάντερς στο Χ.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι είναι πολύ ευχαριστημένος που η Γαλλία είναι «ενωμένη ενάντια στον εξτρεμισμό». Μιλώντας για τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, ο Λούλα είπε ότι τα τελικά αποτελέσματα, μαζί με τη νίκη του Εργατικού Κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, «ενισχύουν τη σημασία του διαλόγου μεταξύ προοδευτικών ομάδων για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Στην Ισπανία, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαιρέτισε το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για μια αποφασιστική απόρριψη της ακροδεξιάς, και παραλληλίζοντας το αποτέλεσμα με τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, όταν το Εργατικό Κόμμα νίκησε. «Αυτή την εβδομάδα, δύο από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης επέλεξαν τον ίδιο δρόμο που επέλεξε η Ισπανία πριν από ένα χρόνο: την απόρριψη της ακροδεξιάς και την αποφασιστική δέσμευση σε μια κοινωνική αριστερά που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των ανθρώπων με σοβαρές και γενναίες πολιτικές», σχολίασε ο Σάντσεθ στο X. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είπαν ΝΑΙ στην πρόοδο και την κοινωνική πρόοδο και ΟΧΙ στην οπισθοχώρηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών» πρόσθεσε.

«Για την Ρωσία, το καλύτερο θα ήταν μία νίκη των πολιτικών δυνάμεων που είναι έτοιμες να κάνουν προσπάθειες για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Ομως προς το παρόν, δεν βλέπουμε σε κανέναν μία τέτοια ξεκάθαρα εκπεφρασμένη πολιτική βούληση, κατά συνέπεια, δεν τρέφουμε ούτε ελπίδα ούτε καμιά ιδιαίτερη ψευδαίσθηση», είπε.

Συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης – Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια αποκλεισμού ή όχι του Μελανσόν

Οι Γάλλοι πολιτικοί αρχίζουν τη Δευτέρα διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διάσπαση της Εθνοσυνέλευσης σε τρία μπλοκ στον απόηχο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Η Γαλλία, σύμφωνα με τον Guardian, δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στον σχηματισμό κυβερνητικών συνασπισμών, ενώ σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα της χώρας δεν μπορούν να γίνουν νέες εκλογές για έναν χρόνο. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2027.

«Πρέπει μέσα στην εβδομάδα να μπορέσουμε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια υποψηφιότητα» για τη θέση του πρωθυπουργού, δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ, ο οποίος προσέθεσε πως δεν πρέπει να δώσουμε «την εντύπωση ότι δεν είμαστε ικανοί να κυβερνήσουμε» και διαβεβαίωσε πως η επιλογή του υποψηφίου για την πρωθυπουργία θα γίνει «αυτή την εβδομάδα», «είτε με συναίνεση» είτε με ψηφοφορία.

«Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι αυτός που ξανάμαθε στην αριστερά να κερδίζει, αυτός που ξανάδωσε την ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι έκαναν το 22% στις προεδρικές εκλογές» του 2022, ανέφερε η βουλεύτρια της «Ανυπόταχτης Γαλλίας» Ματίλντ Πανό, απαντώντας στα σενάρια αποκλεισμού του Μελανσόν. Ωστόσο, η επίσης βουλεύτρια της «Ανυπόταχτης Γαλλίας» Κλεμαντίν Οτέν είχε καλέσει ήδη από το βράδυ της Κυριακής τους βουλευτές του NFP να συνεδριάσουν «σε ολομέλεια» για να προτείνουν στον πρόεδρο, έπειτα από ψηφοφορία, ένα πρωθυπουργό ο οποίος δεν θα είναι «ούτε ο Φρανσουά Ολάντ ούτε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν».

Η επικεφαλής των οικολόγων Μαρίν Τοντελιέ εκτιμά με τη σειρά της πως ο Εμανουέλ Μακρόν «αναμένεται να ζητήσει σήμερα» από την αριστερά να του δώσει ένα όνομα για την πρωθυπουργία.