Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο ο 69χρονος συνταξιούχος μηχανοδηγός έχει ιστορικό βίας κατά αλλοδαπών.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε με σπαθί σε μετανάστες που ζούσαν σε σκηνές στο ανατολικό Παρίσι, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο από αυτούς.

Έπειτα από ένα χρόνο προσωρινής κράτησης, αφέθηκε ελεύθερος στις 12 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει ο νόμος, και τέθηκε υπό δικαστικό έλεγχο, ανακοίνωσε η εισαγγελέας του Παρισιού Λορ Μπεκιό.

Ο 69χρονος άνοιξε πυρ στο κέντρο του Παρισιού, στο 10ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα τρία άτομα να χάσουν τη ζωή τους και τέσσερα ακόμη να τραυματιστούν.Tο περιστατικό συνέβη πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής στην οδό Ανγκιέν, κοντά σε ένα κουρδικό πολιτιστικό κέντρο, σε μικρή απόσταση από τον σταθμό Γκαρ Ντε Λ’ Εστ.

Αργότερα ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και ενός εξαγριωμένου πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο μετά την επίθεση.

Η κουρδική κοινότητα, συγκλονισμένη, έκανε λόγο για μια «τρομοκρατική» ενέργεια και κατηγόρησε την Τουρκία.

«Υπάρχουν Κούρδοι παντού στην Ευρώπη, αλλά μόνο στη Γαλλία σκοτωνόμαστε», είπε μια νεαρή Κούρδα φοιτήτρια που, όπως πολλοί άλλοι στο πλήθος, αρνήθηκε να δώσει το όνομά της, αντανακλώντας το αίσθημα φόβου που έχει κυριεύσει την κοινότητα.

«Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ξαναρχίζει», πρόσθεσε ο ξάδερφός της, ο οποίος έσπευσε στο σημείο από το προάστιο του Παρισιού.

Και οι δύο αναφέρονταν στην περιβόητη τριπλή δολοφονία τριών Κούρδων ακτιβιστών πριν από σχεδόν 10 χρόνια στην ίδια περιοχή του Παρισιού που συγκλόνισε βαθιά την κουρδική διασπορά στη Γαλλία. 

Τον Ιανουάριο του 2013, τρεις ακτιβιστές από το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), συμπεριλαμβανομένου ενός από τους ιδρυτές της ομάδας, πυροβολήθηκαν σε κοντινό κουρδικό κέντρο σε κάτι που έμοιαζε με στοχευμένη επίθεση. Στη συνέχεια, ένας Τούρκος κατηγορήθηκε για τις ύποπτες δολοφονίες, αλλά πέθανε υπό κράτηση το 2016 πριν δικαστεί.