«Σας επιβεβαιώνω σήμερα ότι το κράτος σκοπεύει να ελέγξει το 100% του κεφαλαίου της EDF», είπε η Μπορν στην πολιτική της ομιλία στην Βουλή καθώς ξετύλιγε τις κυβερνητικές προτεραιότητες της μειοψηφίας της. Η EDF, στην οποία το κράτος κατέχει ήδη το 84% των μετοχών, αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και υπερβάσεις του προϋπολογισμού σε νέους πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία και τη Βρετανία, καθώς και προβλήματα διάβρωσης σε ορισμένους από τους παλιούς αντιδραστήρες της. Οι μισοί από τους αντιδραστήρες της στη Γαλλία είναι επί του παρόντος εκτός σύνδεσης. Η EDF έχει επίσης πληγεί από τους κυβερνητικούς κανόνες που την αναγκάζουν να πουλάει ενέργεια σε ανταγωνιστές με έκπτωση, ενώ οι τιμές έφτασαν σε ύψη-ρεκόρ.

Υπολογισμός των απωλειών

Η εταιρεία έχει υπολογίσει ότι οι απώλειες παραγωγής θα μειώσουν τα κέρδη κατά 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ και οι μειωμένες πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα της κοστίσουν 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το χρέος της φαίνεται να αυξάνεται κατά 40% φέτος σε περισσότερα από 61 δισ. ευρώ.

Η επιλογή της πλήρους εθνικοποίησης της EDF προαναγγέλθηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα φέτος, καθώς σκοπεύει να καταστήσει την εταιρεία τον κύριο πυλώνα μιας τεράστιας επένδυσης σε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η Μπορν δεν διευκρίνισε εάν η εθνικοποίηση θα πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής νομοθεσίας ή μέσω εξαγοράς μετόχων, ούτε έδωσε κάποιο χρονικό πλαίσιο. Οι μετοχές της εταιρείας, που σημείωναν πτώση 5% πριν από την ανακοίνωση, σημείωσαν άνοδο έως και 9% αμέσως μετά.