Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της από το Παρίσι, η Μαρία Δεναξά, την είδηση μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός France 2.

Η γαλλόφωνη ιστοσελίδα Αn Nur του «Ισλαμικού Κράτους» μέσω της εφαρμογής Telegram, καλεί σε επιθέσεις την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής του β’ γύρου των γαλλικών εκλογών, σε ολόκληρη τη χώρα και απειλεί τη ζωή του Εμμανουέλ Μακρόν. 

«Ανατινάξτε τους», «χτυπήστε τους ψηφοφόρους», είναι τα μηνύματα των τρομοκρατών που δημοσίευσαν και φωτογραφία του Εμμανουέλ Μακρόν που τον σημαδεύει διόπτρα όπλου.    

Την ίδια στιγμή, η γαλλική αστυνομία έδωσε στην δημοσιότητα τις φωτογραφίες τριών νεαρών που αναζητά καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι προετοιμάζουν επικείμενη τρομοκρατική επίθεση σε γαλλικό έδαφος.

Στο μεταξύ, ο πρώην στρατιωτικός, που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και συνελήφθη την Παρασκευή, κοντά σε μια αεροπορική βάση στη Γαλλία, ομολόγησε στους αστυνομικούς ότι σχεδίαζε να διαπράξει μια επίθεση στο όνομα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσε το Σάββατο, το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Ο άνδρας ηλικίας 34 ετών έχει ένα «πολύ ασταθές ψυχολογικό προφίλ», σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες για την εξέλιξη των ερευνών. Καθώς βρίσκεται υπό κράτηση, μιλάει «συγκεχυμένα όχι όμως ασυνάρτητα», σύμφωνα με την πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

Δύο ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο 34χρονος συνελήφθη τα ξημερώματα της Παρασκευής φορώντας στρατιωτικά ρούχα κοντά στην αεροπορική βάση του Εβρέ, βόρεια του Παρισιού. Αντί για στρατιωτικά γαλόνια, είχε στη στολή του τα εμβλήματα του Ισλαμικού Κράτους.

Επιπλέον, μια δήλωση πίστης στην τζιχαντιστική οργάνωση βρέθηκε σε ένα USB stick που κατασχέθηκε από το όχημά του. Ο 34χρονος εξήγησε στους ανακριτές ότι σχεδίαζε, καθώς δεν μπορούσε να μεταβεί στη Συρία, να περάσει στη δράση στη Γαλλία, γνωστοποίησε η πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση. Στην αεροπορική βάση του Εβρέ βρίσκεται μεταξύ άλλων σταθμευμένο ένα Airbus A330 το οποίο χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της Γαλλίας.