Οι κάλπες ανοίγουν στη Γαλλία αύριο, Κυριακή, στις 09:00 ώρα Ελλάδας. Λόγω της διαφοράς της ώρας, εκλογείς υπερπόντιων περιοχών άρχισαν ωστόσο να ψηφίζουν από σήμερα.

Καταρχάς στο Σεν Πιερ-ε-Μικελόν, ένα αρχιπέλαγος ανοικτά του Καναδά οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Παρισιού) και στη συνέχεια στη Γουιάνα, στη Νότια και Βόρεια Αμερική, και στα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής, Μαρτινίκα, Γουαδελούπη, Σεν Μαρτέν και Σεν Μπαρτελεμί.

Στον Ειρηνικό, η Πολυνησία θα αρχίσει να ψηφίζει όταν θα είναι 22:00 στο Παρίσι, όπως και τα νησιά Γουόλις και Φουτούνα και στη συνέχεια θα ανοίξουν οι κάλπες στη Νέα Καληδονία.

Στο Ινδικό ωκεανό, οι εκλογείς θα ψηφίσουν αύριο. Έτσι στις 06:00, ώρα Παρισιού, θα ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα στη Ρεϊνιόν, θα ακολουθήσουν στις 07:00 εκείνα της Μαγιότ.

Ο ηγέτης τις ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελασόν, μετά την μεγάλη επιτυχία του Nupes στον πρώτο γύρο, ελπίζει πως θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία και θα επιβάλει μια συγκατοίκηση στον αρχηγό του κράτους.

Δύο μόλις μήνες μετά την επανεκλογή του στην προεδρία, ο Εμανουέλ Μακρόν και το κόμμα του, αντιμετωπίζουν μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση. Ο Πρόεδρος κατέφυγε στο αφήγημα των «δύο άκρων», προειδοποιώντας εναντίον των «άκρων» που θα σπείρουν την «αταξία» στη Γαλλία.

Εν μέσω καύσωνα, η αποχή μπορεί για άλλη μια φορά να είναι μαζική. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ένας στους δύο Γάλλους δεν πήγε στις κάλπες.