Η παράταξη του προέδρου Μακρόν Ensemble (Μαζί) διατηρεί περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, αλλά τα αποτελέσματα της Κυριακής έδωσαν ένα σοβαρό πλήγμα στο κόμμα που τα τελευταία πέντε χρόνια κατείχε την απόλυτη πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης, σημειώνει το France24.

Τα τελικά αποτελέσματα που παρέχονται από το υπουργείο Εσωτερικών δίνουν στον συνασπισμό του Μακρόν 245 από τις 577 έδρες. Αυτό είναι 44 έδρες λιγότερο από την απόλυτη πλειοψηφία και περισσότερες από εκατό έδρες πτώση από τις 346 έδρες που είχε μέχρι τις εκλογές αυτού του Σαββατοκύριακου.

Αυτό αφήνει το γαλλικό νομοθετικό σώμα χωρίς πλειοψηφικό κόμμα, μια κατάσταση που -όπως σημειώνει το France24- είναι άνευ προηγουμένου για την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία, και εγείρει μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το εάν ο Μακρόν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει την ατζέντα του – ιδιαίτερα σημαντικά, αμφιλεγόμενα θέματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, το κόμμα του Μακρόν κατείχε περίπου το 60 τοις εκατό των εδρών της Εθνοσυνέλευσης, επιτρέποντάς του να ψηφίζει εύκολα νόμους.

Τώρα το μπλοκ του προέδρου έχει μειώσει κατά περίπου 40 τοις εκατό τον αριθμό των εδρών του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να ψηφίσει νόμους χωρίς νέες συμμαχίες.Ο  ηγέτης των δεξιών Ρεπουμπλικάνων –του κόμματος που είναι πιο πιθανό να συμμαχήσει με την ομάδα του προέδρου– έχει υποσχεθεί μέχρι στιγμής να παραμείνει στην αντιπολίτευση, παρότι ορισμένα σημαντικά μέλη, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου του κόμματος Ζαν Φρανσουά Κοπέ, έχουν ζητήσει μια συμφωνία με το στρατόπεδο του Μακρόν. Ωστόσο μεχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν οι έδρες του αρκούν για να δώσουν τη κυβερνητική πλειοψηφία στο Μακρόν. Ορισμένα σημαντικά μέλη, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου του κόμματος Ζαν Φρανσουά Κοπέ, έχουν ζητήσει μια συμφωνία με το στρατόπεδο του Μακρόν.

Ο αριστερος συνασπισμός NUPES, με επικεφαλής τον Μελανσόν, κέρδισε 131 έδρες σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, με άλλες 22 έδρες να πηγαίνουν σε διάφορους άλλους αριστερούς υποψηφίους, μερικοί από τους οποίους ευθυγραμμίζονται με το NUPES, αν και δεν είναι υποψήφιοι με την ετικέτα του συνασπισμού. Ως εκ τούτου, τα περισσότερα εθνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανεβάζουν τον απολογισμό του NUPES πάνω από 131 έδρες, με οι αριστεροί ηγέτες επευφημούσαν το αποτέλεσμα, με τον Μελανσόν να το περιγράφει ως «ολοκληρωτική ήττα» για το κόμμα του Μακρόν.

Τελος, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν να κατάφερε ρεκόρ 89 εδρών, δεκαπλασιαζοντας τις οκτώ σημερινες έδρες του κόμματος.