Φως στο φαινόμενο του εξαναγκασμού ανήλικων κοριτσιών σε γάμο στην Τουρκία, προκειμένου οι οικογένειές τους να συγκαλύπτουν βιασμούς ρίχνει πρόσφατη έρευνα, που φέρνει στην επιφάνεια τέτοιες περιπτώσεις. Αναδεικνύεται η άμεση σχέση στο αναγκαστικό νοικοκυριό, την εγκυμοσύνη, και την παιδική θνησιμότητα, ενώ μεταξύ των ερωτηθέντων κοριτσιών, αίσθηση προκαλεί ότι το 25% ανέφερε ότι παντρεύτηκε κάποιον συγγενή τους.
Πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Ερευνών Γυναικών στο Πανεπιστήμιο Gazi της Άγκυρας, ρίχνει φως στο φαινόμενο του εξαναγκασμού ανήλικων κοριτσιών σε γάμο, στην Τουρκία, προκειμένου οι οικογένειές τους να συγκαλύπτουν βιασμούς.
Η
έρευνα διεξήχθη μεταξύ 600 κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων 300 εγκύων που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, αποκάλυψε ότι πολλά από αυτά που αναγκάστηκαν να παντρευτούν πριν καν ενηλικιωθούν, προέρχονται από δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον.
Πριν ακόμη εξαναγκαστούν σε γάμο, 25% των κοριτσιών δηλώνουν ότι δεν είχαν φίλους, ενώ 20% δήλωσε ότι είχε φίλους όμως δεν τους επιτρεπόταν να συναναστρέφονται μαζί τους. 50% των κοριτσιών δήλωσε ότι δεν έχει πάει ποτέ σε κινηματογράφο ή θέατρο, ενώ 60% δήλωσε ότι δεν είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Σχετικά με την επικοινωνία στις οικογένειες τους, το 11% των κοριτσιών δήλωσε ότι δεν μιλάει ποτέ για τα προβλήματα τους με αυτές. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, η κατάσταση χειροτερεύει ακόμα περισσότερο μετά τον γάμο τους, με το 66% να λέει ότι δεν έχουν καθόλου φίλους.
Παρόλα αυτά, πολλά κορίτσια ανέφεραν ότι είναι ευτυχισμένα με τους γάμους τους, πιστεύοντας ότι έχουν αποκτήσει κοινωνικό στάτους με αυτούς όντας νοικοκυρές, ενώ άλλα επιλέγουν τον γάμο ως μοναδική διέξοδο για να μην αποτελούν οικονομικό βάρος για την οικογένειά τους.
Μεταξύ των ερωτηθέντων κοριτσιών, αίσθηση προκαλεί ότι το 25% ανέφερε ότι παντρεύτηκε κάποιο συγγενή τους. 75% αποκάλυψε ότι αποφάσισε να αποκτήσει παιδί με τον σύζυγο κι ένα 78% είπε ότι λαμβάνει από κοινού αποφάσεις με τον σύζυγο για κάθε θέμα.
Νοικοκυριό, εγκυμοσύνη, παιδική θνησιμότητα
Όπως επισημαίνεται, τα κορίτσια που έχουν παντρευτεί υπό αυτές τις συνθήκες, είναι φυσικά έλλειψη γνώσεων σχετικά με τις σεξουαλικές σχέσεις, την προστασία από την εγκυμοσύνη, την ίδια την εγκυμοσύνη, τις αποβολές, τη μητέρα και τη βρεφική διατροφή, και γιαυτό προκύπτουν προβλήματα για τη μητέρα, το μωρό και την κοινωνία.
Ο γάμος των παιδιών, που αποτελεί παραβίαση δικαιωμάτων σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες και πολλούς διεθνείς νόμους, στερεί από τα κορίτσια την εκπαίδευσή τους και τους περιορίζει από το να ενταχθούν στην επαγγελματική ζωή μετέπειτα. Παράλληλα, προστίθεται ότι οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας μερικές φορές οδηγούν ακόμα και στον θάνατο των κοριτσιών.
Όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας οι επιπλοκές που αντιμετωπίζουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού ανήλικα κορίτσια, είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ηλικίες 15-19 ετών. Μάλιστα, σύμφωνα με
μελέτη της Οργάνωσης Προστασίας Παιδιών Save the children υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στον πρώιμο γάμο, την εγκυμοσύνη και την παιδική θνησιμότητα.
Στην Τουρκία πριν λίγες εβδομάδες ήρθε στο φως ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2017, 115 ανήλικα κορίτσια που ήταν έγκυες, κατέφυγαν στο Ερευνητικό Νοσοκομείο Kannuni Sultan Suleyman στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ αυτών, 39 κορίτσια από τη Συρία.
Απόσυρση νομοσχεδίου που «αθώωνε» τους βιαστές ανηλίκων
Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες πριν στην Τουρκία αποσύρθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα απέφευγαν την τιμωρία όσοι κακοποιούσαν σεξουαλικά ανήλικες, σε περίπτωση που τις παντρεύονταν.
Τι προέβλεπε το νομοσχέδιο:
Προέβλεπε την αναίρεση των καταδικαστικών αποφάσεων αντρών που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση σε ανήλικα κορίτσια εφόσον παντρευτούν το θύμα. Την Τρίτη, το Νομοσχέδιο θα συζητιόταν στην ολομέλεια και θα πήγαινε προς ψήφιση. Ο νέος νόμος θα οδηγούσε στην αποφυλάκιση περισσότερων από 3000 αντρών που έχουν κριθεί ένοχοι για σεξουαλική κακοποίηση κατά ανηλίκου, εφόσον η πράξη τελέστηκε χωρίς την άσκηση βίας, απειλής ή κάποιου άλλου περιορισμού της συναίνεσης και εφόσον ο θύτης παντρευτεί το θύμα αφού εκείνη φτάσει στη νόμιμη ηλικία γάμου.
Με άλλα λόγια, ένας άντρας που επιτέθηκε σεξουαλικά σε ένα δεκάχρονο κορίτσι και καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης θα συγχωρεθεί εάν παντρευτεί το θύμα όταν εκείνη κλείσει τα 18 σύμφωνα με τον αστικό κώδικα ή τα 17 με την έγκριση της οικογένειας ή ακόμα και τα 16 με απόφαση δικαστηρίου. Ο νόμος θα επιτρέπει στο δικαστή να αποφασίζει την αθώωση ενός ενήλικα που έχει κατηγορηθεί για αποπλάνηση ανηλίκου, κρίνοντας ότι το κορίτσι είχε συναινέσει στη σεξουαλική πράξη. Επιπλέον, κατά αυτό τον τρόπο, οι γονείς που έδωσαν τις ανήλικες κόρες τους με χρηματικό αντάλλαγμα σε μεγαλύτερους άντρες, κυρίως με την τέλεση παράνομων θρησκευτικών γάμων, επίσης θα αθωωθούν μόλις ο νόμιμος γάμος λάβει χώρα.