«Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας. Το χειρότερο από αυτά τα χτυπήματα συνέβη χθες το βράδυ. Ένα δημοφιλές καφέ στο Χαν Γιουνίς έγινε στόχος ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής», αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην περιοχή.

«Το τελευταίο 24ωρο ο βομβαρδισμός έχει ενταθεί. Η πλειονότητα των θυμάτων και των τραυματιών που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία είναι πολίτες, με σημαντικό αριθμό από αυτούς να είναι παιδιά και γυναίκες», προσθέτει.

Το Ισραήλ βομβάρδισε τζαμί στη Τζενίν 

«Ο στρατός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση εναντίον ενός συγκροτήματος των τρομοκρατών που ανήκε σε μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, που ευθύνονται για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες και τα οποία οργάνωναν νέα, επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», ισχυρίστηκε ο ισραηλινός στρατός προσθέτοντας ότι συνεργάστηκε με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, τη Σιν Μπετ, γιατί το τέμενος χρησιμοποιούνταν ως «κέντρο διοίκησης για τον σχεδιασμό επιθέσεων» και «βάση για τη διεξαγωγή τους».

Αυτός ο «τρομοκρατικός πυρήνας» είχε οργανώσει, όπως ανέφερε ο στρατός, επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στις 14 Οκτωβρίου κοντά στον φράκτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δύο άνδρες σκοτώθηκαν σε επίθεση στη Τζενίν. Αλλού στη Δυτική Όχθη ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του σε στρατιωτική επιδρομή στη Ναμπλούς και ένας ακόμη σκοτώθηκε στην Τούμπας, πρόσθεσε το υπουργείο.

Το Ισραήλ συλλαμβάνει 42 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 42 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως στη Ραμάλα, τη Χεβρώνα και την Τζενίν, μεταξύ άλλων περιοχών, ανέφερε το παλαιστινιακό πρακτορείο.\

Οι ΗΠΑ πρότειναν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Οι ΗΠΑ πρότειναν χθες Σάββατο σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρεται ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ζητεί από το Ιράν να σταματήσει να εξάγει όπλα «σε πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές οργανώσεις απειλώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Το προσχέδιο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, ζητεί επίσης την προστασία των αμάχων –περιλαμβανομένων αυτών που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο– , επισημαίνει ότι οι χώρες πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο όταν απαντούν σε «τρομοκρατικές επιθέσεις» και καλεί σε «συνεχή, αποτελεσματική και χωρίς εμπόδια» παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ άσκησαν την Τετάρτη βέτο σε προσχέδιο απόφασης που είχε καταθέσει η Βραζιλία και το οποίο ζητούσε την κήρυξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως και την είσοδο βοήθειας στη Γάζα.