Η εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ραβίνα Σαμνταζανί τόνισε ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές. «Μας ανησυχούν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται. Μας ανησυχεί η συλλογική τιμωρία των κατοίκων της Γάζας μετά τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, που επίσης είναι έγκλημα πολέμου. Πρέπει επιτέλους ένα ανεξάρτητο δικαστήριο να κρίνει αν έχουν διαπραχθεί αυτά τα εγκλήματα πολέμου».
Η συντονίστρια του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα στην Παλαιστίνη Λιν Χέιστινγκς δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει κάνει σαφές ότι δεν θέλει να κάνουμε παραδόσεις στα βόρεια … κατά συνέπεια το προσωπικό μας θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένα ρίσκα, αν αποφασίσουμε ότι πρέπει να παραδοθεί βοήθεια που να σώσει ζωές».
«Επαναλαμβάνω ότι πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους δεν μπορούν έτσι απλά να τους πάρουν και να τους μετακινήσουν νότια, όπου συνεχίζονται επαναλαμβανόμενοι βομβαρδισμοί. Δεν υπάρχει καμία παροχή βοήθειας ούτε καταφύγιο εκεί. Πρέπει να μπορούμε να κάνουμε παραδόσεις σε αυτούς τους ανθρώπους και να προσφέρουμε βοήθειας σε οποιονδήποτε είναι σε ανάγκη», προσέθεσε.
«Yπάρχει έλλειψη βασικών προμηθειών. Η τροφή και το νερό τελειώνουν, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν όλο και πιο απελπιστικές συνθήκες», είπε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης Αμπίρ Ετέφα. Υπογράμμισε επίσης ότι και στη Δυτική Όχθη, η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.
Στην τελευταία άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας, την Παρασκευή, έγινε γνωστό ότι περιλαμβάνονταν 10 φορτηγά με τροφή, νερό και φάρμακα, ενώ την αποστολή συμπληρώνουν 10 ξένοι γιατροί.
Συνολικά, από το Σάββατο όταν ξεκίνησε η είσοδος φορτηγών από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, στη Γάζα έχουν περάσει από την Αίγυπτο 84 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια. «Είναι σταγόνα στον ωκεανό» των αναγκών για τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, όπως τονίζεται. Σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις θέλουν να χρειάζονται τουλάχιστον 100 φορτηγά με εφόδια ημερησίως.