Τον περασμένο μήνα, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η πολιομυελίτιδα εντοπίστηκε στη Γάζα και προειδοποίησε ότι τα παιδιά εκεί θα μολυνθούν σύντομα από την ασθένεια, αν δεν ληφθούν γρήγορα προληπτικά μέτρα. Η πολιομυελίτιδα, η οποία μεταδίδεται κυρίως μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού, είναι ένας εξαιρετικά μολυσματικός ιός που μπορεί να εισβάλει στο νευρικό σύστημα και να προκαλέσει παράλυση και θάνατο σε μικρά παιδιά. Τα κρούσματα πολιομυελίτιδας έχουν μειωθεί κατά 99% παγκοσμίως από το 1988 χάρη στις εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού και στις προσπάθειες για την εξάλειψή της.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε ότι η πολιομυελίτιδα «δεν θα κάνει τη διάκριση μεταξύ παλαιστινιακών και ισραηλινών παιδιών. Η καθυστέρηση μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας θα αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης μεταξύ των παιδιών». Η UNRWA δήλωσε ότι οι ομάδες της θα εμβολιάσουν τα παιδιά «τόσο στα κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης όσο και στις κινητές κλινικές μας, αρχής γενομένης από το τέλος του μήνα».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΗΕ Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγιέσους δήλωσε ότι «ανησυχεί σοβαρά» για την είδηση του πρώτου κρούσματος πολιομυελίτιδας στη Γάζα. Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Δρ Τέντρος δήλωσε: «Η γονιδιωματική αλληλουχία επιβεβαίωσε ότι ο ιός συνδέεται με την παραλλαγή του ιού της πολιομυελίτιδας τύπου 2 που ανιχνεύθηκε σε περιβαλλοντικά δείγματα που συλλέχθηκαν τον Ιούνιο από τα λύματα της Γάζας. Το παιδί, το οποίο εμφάνισε παράλυση στο κάτω αριστερό πόδι, βρίσκεται επί του παρόντος σε σταθερή κατάσταση». «Δεδομένου του υψηλού κινδύνου εξάπλωσης του ιού της πολιομυελίτιδας στη Γάζα και την περιοχή, το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, ο ΠΟΥ και η UNICEF εργάζονται για την εφαρμογή δύο γύρων εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας τις επόμενες εβδομάδες για να σταματήσουν τη μετάδοση» προσέθεσε. Ο ΠΟΥ και η παιδική υπηρεσία UNICEF λένε ότι έχουν λεπτομερή σχέδια για τον εμβολιασμό 640.000 παιδιών σε όλη τη Γάζα. Σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΗΕ, θα συμμετάσχουν 2.700 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε 708 ομάδες, με τον ΠΟΥ να επιβλέπει την προσπάθεια, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πέπερκορν, εκπρόσωπος του οργανισμού στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναλάβει κανείς μια εκστρατεία εμβολιασμού αυτής της κλίμακας και αυτού του όγκου κάτω από έναν ουρανό γεμάτο αεροπορικές επιδρομές», δήλωσε η Τζουλιέτ Τούμα, διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA. Πολλοί κάτοικοι της Γάζας ζουν τώρα σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς ή σε σχολεία της UNRWA, γεγονός που καθιστά δύσκολη την προσέγγισή τους, δήλωσε ο Μούσα Αμπέντ, διευθυντής πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στο υπουργείο Υγείας της Γάζας. Σχεδόν το σύνολο των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου.