Γάζα: Τουλάχιστον 31 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πλήγματα
Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εξαπέλυσε πύραυλο σε συγκέντρωση Παλαιστινίων στα ανατολικά της πόλης Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με απολογισμό επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Στη βιομηχανική ζώνη που βρίσκεται βόρεια της πόλης Ράφα, ισραηλινό drone έπληξε μοτοσικλέτα, σκοτώνοντας τρεις νεαρούς Παλαιστίνιους.
Άλλοι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα σε διάφορα σημεία της Λωρίδας της Γάζας και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Χαν Γιούνις.
Στην πόλη της Γάζας, οκτώ Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινή επίθεση σε σπίτι, κοντά στο ξενοδοχείο Al-Amal. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Γάζα ανακοίνωσε πως διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν τυχόν επιζώντες στα ερείπια του κτιρίου.
Συνεχίζεται η ισραηλινή επιδρομή στη Δυτική Όχθη
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι σκότωσε επιπλέον 5 Παλαιστίνιους, κατά τη δεύτερη ημέρα της επιδρομής του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 18.
Πρόκειται για τον διοικητή του τάγματος Τουλκαρέμ, Μοχάμεντ Τζαμπέρ, γνωστό και ως Αμπού Σουτζάα, και τέσσερις άλλους Παλαιστίνιους μαχητές, που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά σε μια συμπλοκή με πυρά στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τουλάχιστον άλλοι 22 τραυματίστηκαν και 20 έχουν συλληφθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι. «Ο Αμπού Σουτζάα, διοικητής της Ταξιαρχίας Τουλκαρέμ των Ταξιαρχιών Al-Quds, πέθανε μαζί με πολλά αδέρφια της ταξιαρχίας του μετά από μια ηρωική μάχη εναντίον των στρατιωτών της κατοχής», επιβεβαίωσε η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ.
Ο Κένεθ Ροθ, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, είπε ότι τα αυξανόμενα επίπεδα ισραηλινής βίας κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι μια «πολύ σοβαρή εξέλιξη». Μάλιστα, τόνισε πως κατά τη στρατιωτική κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, θα πρέπει να εφαρμόζει έναν συνηθισμένο πρότυπο αστυνόμευσης. «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί θανατηφόρα βία παρά μόνο ως έσχατη λύση για την αντιμετώπιση μιας άμεσης θανατηφόρας απειλής», δήλωσε. «Τώρα, φαίνεται ότι δεν είναι αυτό που κάνει το Ισραήλ. Βομβαρδίζει. Και, μάλιστα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ είπε ότι πρόκειται για πόλεμο. Στον πόλεμο μπορείς απλά να πυροβολήσεις τους μαχητές της άλλης πλευράς. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις να τους συλλάβεις» είπε, σχολιάζοντας το γεγονός πως ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ζήτησε τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από περιοχές της βόρειας Δ. Όχθης, συγκρίνοντας την κατάσταση με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Ενώ η τελευταία επιδρομή είναι η χειρότερη των τελευταίων 20 ετών, η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Όπως αναφέρει το Al Jazzera, επικαλούμενο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, συνολικά τουλάχιστον 573 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές δυνάμεις ή εποίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους στους προσφυγικούς καταυλισμούς Τζενίν, Νουρ Σαμς και Τουλκαρέμ. Επιπλέον, περίπου 9.900 Παλαιστίνιοι κρατούνται σε 23 φυλακές και κέντρα κράτησης, σύμφωνα με την Εταιρεία Παλαιστινίων Κρατουμένων, ενώ οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν την κατάσχεση 12,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων γης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δηλαδή τη μεγαλύτερη κατάσχεση εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.
Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιδρομή στη Δ. Όχθη, ισχυριζόμενο ότι εκεί δραστηριοποιείται η ομάδα που σχεδίασε και διηύθυνε μια απόπειρα βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ στις 18 Αυγούστου, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως οι επιδρομές του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δ. Όχθη, όπου συνέχισε να επεκτείνει τους οικισμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, δείχνουν ότι η άσκηση ελέγχου στην περιοχή αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Ο Γενικός Γραμματέας του OHE, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε πως παρακολουθεί την κατάσταση με «βαθιά ανησυχία». Στηλίτευσε τη χρήση «πολεμικών τακτικών» που υπερβαίνουν «τους διεθνείς κανόνες όσον αφορά τη διατήρηση της τάξης». Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για κλιμάκωση των «παράνομων δολοφονιών» Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη. Περιγράφοντας μια ήδη «τρομακτική αύξηση της θανατηφόρας βίας» κατά των Παλαιστινίων από Ισραηλινούς στρατιώτες και ένοπλους εποίκους, η Διεθνής Αμνηστία τόνισε ότι η νέα στρατιωτική επιχείρηση θα έχει ως αποτέλεσμα «περαιτέρω απώλειες ζωών Παλαιστινίων» καθώς και «αύξηση των αναγκαστικών εκτοπίσεων, καταστροφή κρίσιμων υποδομών και μέτρα συλλογικής τιμωρίας».