Η Gazprom ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ότι ζήτησε από τον γερμανικό όμιλο Siemens να της επιστρέψει την τουρμπίνα που επισκευάστηκε στον Καναδά για να διασφαλίσει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream που παραδίδει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

«Η Gazprom υπολογίζει στον Όμιλο Siemens να εκπληρώσει άνευ όρων τις υποχρεώσεις του όσον αφορά την εξυπηρέτηση κινητήρων αεριοστροβίλου από τους οποίους εξαρτάται η αξιόπιστη λειτουργία του αγωγού Nord Stream και η παροχή φυσικού αερίου στους Eυρωπαίους καταναλωτές», ανέφερε.

Ένας εκπρόσωπος της Siemens Energy δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι ειδικοί της εταιρείας «εργάζονται εντατικά» αφού ο Καναδάς είπε ότι εκδίδει μια «περιορισμένη χρονικά και ανακλητή άδεια» για να εξαιρέσει την επιστροφή του εξοπλισμού από τις ρωσικές κυρώσεις.

Η διαμάχη της Gazprom με τη Siemens προσθέτει πίεση στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για το μέλλον των ρωσικών ροών φυσικού αερίου εν μέσω εντάσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.