Η «πολιτική συμφωνία» που υπεγράφη την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν την έναρξη της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, έχει μεγάλο συμβολισμό, αν και αφήνει κάποια ζητήματα ακόμη ανοικτά στη διαπραγμάτευση.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η συμφωνία συνήφθη στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
 
«Τα καταφέραμε. Ολοκληρώσαμε τις πολιτικές και εμπορικές συνομιλίες της ΕΕ με την Ιαπωνία. Η ΕΕ εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο» έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter.
 

 
 

Διαπραγματεύσεις τεσσάρων ετών

 
Οι διαπραγματεύσεις για τη JEFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ της Ιαπωνίας και της ΕΕ) ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2013. Η ΕΕ είναι η τρίτη μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Ιαπωνίας, ενώ η Ιαπωνία των 127 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η έκτη εμπορική εταίρος της Ένωσης.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, το τελικό κείμενο «θα καλύπτει το 99% των διμερών ανταλλαγών».

Από ευρωπαϊκής πλευράς ο τομέας των γεωργικών τροφίμων είναι «ο μεγάλος νικητής» των διαπραγματεύσεων: «μηδενικοί δασμοί για σχεδόν όλα τα τρόφιμα» που εξάγονται στην Ιαπωνία, επισημαίνει η ίδια πηγή.

Οι δύο πλευρές μάχονταν ως το τελευταίο λεπτό για να καταλήξουν σε έναν «πολύ ικανοποιητικό συμβιβασμό» –που ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός– για το ευαίσθητο θέμα των γαλακτοκομικών προϊόντων και κυρίως τα τυριά που εισάγονται από χώρες της ΕΕ και τα οποία ως τώρα πληρώνουν υψηλούς δασμούς.

Οι Ιάπωνες από την πλευρά τους κερδίζουν ελεύθερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά για τα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας τους, όμως μόνο έπειτα από μια μεταβατική περίοδο η οποία δύσκολα θα παραταθεί περισσότερο από τα επτά χρόνια που έχουν ζητήσει οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Πάντως η σύνταξη της οριστικής συμφωνίας θα χρειαστεί μήνες. Αρχικά κυρίως επειδή οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνησουν στις τεχνικές λεπτομέρειες. Επίσης παραμένει ένα μεγάλο ευαίσθητο θέμα σχετικά με τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ εταιρειών και κρατών.
 

Γερμανία: Μήνυμα κατά του προστατευτισμού η συμφωνία

Η πολιτική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα κατά του προστατευτισμού την παραμονή της συνόδου της G20 στο Αμβούργο, δήλωσε λίγο μετά τη σύναψη της συμφωνίας η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις.

«Η συμφωνία δείχνει ότι οι εμπορικές συμφωνίες για ανοικτές αγορές μπορούν να επιτευχθούν με αμοιβαία συμφέροντα. Η παγκοσμιοποίηση χρειάζεται κανόνες και οι εμπορικές συμφωνίες συνεισφέρουν σε αυτό», ανέφερε η Τσίπρις σε ανακοίνωση.

Η εφαρμοζόμενη εμπορική πολιτική της ΕΕ και οι δεσμεύσεις της ΕΕ αναφορικά με αυτήν είναι ο σωστός τρόπος για να διαμορφωθεί η παγκοσμιοποίηση και να ενισχυθούν τα υψηλά πρότυπα της ΕΕ σε τομείς όπως η απασχόληση, το περιβάλλον και η προστασία των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο, πρόσθεσε η Τσίπρις.

«Φυσικά, ένας αριθμός θεμάτων και ανοικτών ζητημάτων χρειάζεται να αποσαφηνιστούν μετά τη βασική συμφωνία, προκειμένου να μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις έως τα τέλη του έτους».