«Η κυβέρνηση μέσα στην ιδιαίτερη περίοδο της πανδημίας ακολούθησε και στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας των σχολείων τον δρόμο της εγκατάλειψης του δημόσιου αγαθού επιλέγοντας ξανά να μην προσλάβει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας αλλά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ως τον Ιούνιο του 2021 και αριθμό όχι μόνο πολύ κατώτερο από αυτό που απαιτείται ώστε να υπηρετηθούν οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ στην εποχή του COVID-19, αλλά κατώτερο ακόμα και από τον αριθμό των καθαριστριών-των που υπηρετούσαν τα προηγούμενα χρόνια με συμβάσεις έργου.  Ο υγειονομικός κίνδυνος που συνοδεύει την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι πλέον προφανής» καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «η Αθηνά»

»Στον δήμο της Αθήνας οι προσλήψεις αφορούν 264 άτομα (255 άτομα με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και 9 με σύμβαση μερικής απασχόλησης) για να καλυφθούν οι ανάγκες των 413 σχολικών μονάδων! Να σημειώσουμε ότι ακόμα και η διεύθυνση παιδικής ηλικίας του δήμου έχει αιτηθεί περισσότερες από 500 προσλήψεις. Στον δήμο Γαλατσίου οι προσλήψεις αφορούν 10 άτομα με 6ωρη απασχόληση και 38 με τρίωρη, για 37 σχολικές μονάδες, ανάμεσα τους και μεγάλα συγκροτήματα ΕΠΑΛ, όταν τα προηγούμενα χρόνια υπηρετούσαν 51 άτομα με συμβάσεις έργου» προσθέτουν. Ανάλογες καταγγελίες έχει κάνει και ο επικεφαλής της «Ανοικτής Πόλης» στον δήμο της Αθήνας, Νάσος Ηλιόπουλος.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τον «ρατσιστικό αποκλεισμό», όπως τον αποκαλούν, μεταναστ(ρι)ων από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. «Την ίδια στιγμή, περισσότερες από 50 μεταναστριες καθαριστριες που δουλεύουν ακόμα και επί 18 χρόνια στα σχολεία του δήμου της Αθήνας αποκλείονται από τις τωρινές προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου» τονίζουν.

Η ρατσιστική εγκύκλιος έχει ως εξής :

«Δεκτοί στη διαδικασία επιλογής γίνονται οι υποψήφιοι που είναι: α) Έλληνες πολίτες, β) πολίτες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γ) Βορειοηπειρώτες, Κύπριοι ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, και ομογενείς εξ Αιγύπτου χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων, κατά το γένος και τη συνείδηση, αποδεικνύεται με άλλους τρόπους», ενώ διευκρινίζεται ότι «για τους υποψηφίους χωρίς ελληνική ιθαγένεια απαιτείται η γνώση της ελληνικής γλώσσας σε βαθμό επαρκή για την άσκηση των καθηκόντων της οικείας ειδικότητας».

Καθυστερήσεις συνοδεία ρατσιστικών ρυθμίσεων για τον καθαρισμό των σχολείων

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η απόφαση του υπουργείου εσωτερικών για την στελέχωση των Δήμων με τα αναγκαία άτομα στην καθαριότητα των σχολείων, εκδόθηκε μόλις την 21η Αυγούστου, κάτι που όπως επισημαίνει ο σύλλογος εκπαιδευτικών Πειραιά δημιουργεί έντονες ανησυχίες σχετικά με την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, δεδομένου μάλιστα ότι προβλέπονται τρεις μέρες για τις αιτήσεις και άλλες δύο μέρες για την κατάθεση ενστάσεων.«Αν λάβουμε υπόψη και τις συνθήκες που επικρατούν στις διοικητικές υπηρεσίες των δήμων- ότι σε πολλούς δήμους το αναγκαίο προσωπικό δεν θα έχει προσληφθεί ούτε στις 14 του Σεπτέμβρη που ανοίγουν τα σχολεία»!, σχολιάζει ο σύλλογος.

Ανησυχίες για το θέμα εξέφρασε από την μεριά του ο γραμματέας της ΟΛΜΕ Βαγγέλης Μπουντουλούλης, οποίος τόνισε στην ΕΡΤ ότι υπάρχει πρόβλημα τόσο με τις μάσκες όσο και με τις σχολικές καθαρίστριες που θα έπρεπε με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης να βρίσκονται ήδη στα σχολεία

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «η Αθηνά»:

Ενώ τα σχολεία άνοιξαν, στον δήμο της Αθήνας και Γαλατσίου αλλά και σε όλη τη χώρα η καθαριότητα βρίσκεται στον αέρα. Η κυβέρνηση μέσα στην ιδιαίτερη περίοδο της πανδημίας ακολούθησε και στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας των σχολείων τον δρόμο της εγκατάλειψης του δημόσιου αγαθού επιλέγοντας ξανά να μην προσλάβει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας αλλά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ως τον Ιούνιο του 2021 και αριθμό όχι μόνο πολύ κατώτερο από αυτό που απαιτείται ώστε να υπηρετηθούν οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ στην εποχή του COVID-19, αλλά κατώτερο ακόμα και από τον αριθμό των καθαριστριών-των που υπηρετούσαν τα προηγούμενα χρόνια με συμβάσεις έργου.  Ο υγειονομικός κίνδυνος που συνοδεύει την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι πλέον προφανής.

Στον δήμο της Αθήνας οι προσλήψεις αφορούν 264 άτομα (255 άτομα με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και 9 με σύμβαση μερικής απασχόλησης) για να καλυφθούν οι ανάγκες των 413 σχολικών μονάδων! Να σημειώσουμε ότι ακόμα και η διεύθυνση παιδικής ηλικίας του δήμου έχει αιτηθεί περισσότερες από 500 προσλήψεις. Στον δήμο Γαλατσίου οι προσλήψεις αφορούν 10 άτομα με 6ωρη απασχόληση και 38 με τρίωρη, για 37 σχολικές μονάδες, ανάμεσα τους και μεγάλα συγκροτήματα ΕΠΑΛ, όταν τα προηγούμενα χρόνια υπηρετούσαν 51 άτομα με συμβάσεις έργου.

Αδύνατον να καλυφθεί η καθαριότητα των σχολείων στο σύνολο της βάρδιας αλλά και μετά το πέρας των μαθημάτων με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τίθενται με αυτόν τον αριθμό προσλήψεων. H προπαγάνδα της κυβέρνησης πως αναβαθμίζει την καθαριότητα των σχολείων είναι απατηλή. Τα σχολεία με τα απαράδεκτα σχέδια της κυβέρνησης αποτελούν μια υγειονομική βόμβα. Σήμερα, που είναι ανοιχτά για εκπαιδευτικούς και γονείς στερούνται παντελώς υπηρεσίες καθαριότητας, ενώ έχουν να καθαριστούν από τον Ιούνιο. Είναι αμφίβολο, παρά την εσκεμμένη παράταση στην έναρξη των μαθημάτων, αν μέχρι τις 14/9 θα έχουν καθαριστεί – απολυμανθεί έστω και επιφανειακά.

Σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης υπάρχουν και για τον ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστ(ρι)ων από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου Την ίδια στιγμή, περισσότερες από 50 μεταναστριες καθαριστριες που δουλεύουν ακόμα και επί 18 χρόνια στα σχολεία του δήμου της Αθήνας αποκλείονται από τις τωρινές προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.

Καμία από τις δύο διαδικασίες δεν μπορεί να είναι ανεκτή! Εδώ και χρόνια διεκδικούμε η καθαριότητα των σχολείων να καλύπτεται από μόνιμο και επαρκές προσωπικό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες! Πόσο μάλλον τώρα σε συνθήκες πανδημίας.

Τα σχολεία ανοίγουν σε λίγες μέρες και το ζήτημα απαιτεί άμεση αντιμετώπιση από τους Δήμους. Για να καθαρίζονται τα σχολεία με τους όρους του ΕΟΔΥ (απολύμανση των θρανίων/τουαλετών κ.λπ. δυο φορές στη διάρκεια του πρωινού προγράμματος, αντίστοιχα στο ολοήμερο και μετά τη λήξη των σχολείων) απαιτείται προσωπικό καθαριότητας σε δύο βάρδιες και τουλάχιστον διπλασιασμός των προσλήψεων τώρα. Διαφορετικά η κυβέρνηση και οι Δημοτικές αρχές φέρουν πλήρως την ευθύνη.

Απαιτούμε:

  • Μονιμοποίηση όλων των καθαριστ(ρι)ών στην σχολική καθαριότητα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να τροποποιηθεί-αυξηθεί αποφασιστικά ΤΩΡΑ ο αριθμός των προσλήψεων με νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολείων που προκύπτουν για 15 μαθητές ανά τμήμα και για πλήρη κάλυψη των αναγκών καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
  • Την κατάργηση της ρατσιστικής διάταξης που αποκλείει τις/τους μεταναστ(ρι)ες καθαριστ(ρι)ες που μέχρι πριν από δύο μήνες δούλευαν στα σχολεία ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στις προκηρυγμένες θέσεις και τη διασφάλιση διασφαλίζοντας πως κανένας σχολικός καθαριστής/καθαρίστρια δεν θα απολυθεί. Να τροποποιηθεί άμεσα το ΦΕΚ 3485/22-08–2020, με κατάργηση του προσόντος της Ελληνομάθειας, διασφαλίζοντας πως κανένας σχολικός καθαριστής/καθαρίστρια δεν θα απολυθεί.  Κανένας αποκλεισμός λόγω μη κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών “Η Αθηνά” στηρίζει την κινητοποίηση που πραγματοποιείται από το Σωματείο καθαριστριών -καθαριστών Δημόσιων Σχολείων Αθηνών τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη 11πμ στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να διεκδικηθούν τα παραπάνω αιτήματα και τη συνάντηση των απολυμένων καθαριστριών που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7/09/20, 7.30 μμ. στο ανοιχτό γήπεδο του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθήνας, Ηπείρου 4 κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Συμμετέχουμε σε παράσταση των εκπαιδευτικών σωματείων στο Δήμο της Αθήνας και τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, την Παρασκευή 3/9 10πμ, για την καθαριότητα και τους όρους ανοίγματος των σχολείων. Προχωράμε άμεσα σε αντίστοιχη παράσταση στο Δήμο Γαλατσίου.