Με …απίστευτους ισχυρισμούς, επιχειρούν οι δανειστές να στηρίξουν την απαίτησή τους για λήψη άμεσων και επώδυνων μέτρων στην κοινωνική ασφάλιση,  στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του Brussels Group.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» συγκρίνουν τα ασφαλιστικά συστήματα Ελλάδας- Γερμανίας και εκτιμούν μεταξύ άλλων ότι οι συντάξεις που καταβάλλονται στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιες των καταβαλλόμενων εισφορών, ενώ οι συντάξεις που παρέχονται είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα παρά την μεγάλη διαφορά στους καταβαλλόμενους μισθούς ανάμεσα στις δύο χώρες. Αποκαλούν μάλιστα το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα «γενναιόδωρο»!
 
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες οι «θεσμοί» αποτιμούν το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα με βάση τον υπολογισμό ότι οι καταβαλλόμενες συντάξεις είναι μεγαλύτερες κατά 2,75% από το σύνολο των καταβαλλόμενων εισφορών δημιουργώντας έτσι ένα συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα. Παρόλα αυτά η αντίστοιχη εικόνα που παρουσιάζουν τα ταμεία δείχνουν μία αναλογία της τάξης του 1,25 ανάμεσα σε συντάξεις και εισφορές. Μάλιστα γίνεται ευθεία σύγκριση στις ασφαλιστικές δαπάνες ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία με τους δανειστές να υποστηρίζουν πώς υπάρχει τεράστιο χάσμα μια και οι ελληνικές δαπάνες αγγίζουν το 9% του ΑΕΠ σε αντίθεση με την Γερμανία όπου για τα ελλείμματα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αναλώνεται μόλις το 3% του ΑΕΠ. Πρόκειται για μία εικόνα διαστρεβλωτική, μία και στην Ελλάδα μόλις το 4.45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση ενώ το υπόλοιπο κόστος του ασφαλιστικού συστήματος καλύπτεται από το σύστημα της θεσμοθετημένη τριμερούς χρηματοδότησης. Αυτά την ίδια στιγμή που αν υπολογιστούν στα κονδύλια που δαπανώνται για το ασφαλιστικό σύστημα στην Γερμανία τόσο οι κρατικές χρηματοδοτήσεις όσο και οι ομοσπονδιακές ροές που είναι θεσμοθετημένες στην χώρα το κόστος φθάνει το 6,9% του γερμανικού ΑΕΠ!
 
Αναφορικά με την πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης – για την οποία υποστηρίζεται πώς είναι ιδιαίτερα χαμηλή- η ελληνική πλευρά επικαλείται τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία τα δεδομένα για την Ελλάδα είναι τα 63 χρόνια για τους άνδρες και τα 59 για τις γυναίκες ενώ στην Γερμανία είναι τα 63 χρόνια για τους άνδρες και τα 61 για τις γυναίκες. Οι θεσμοί αντιπαραθέτουν επίσης τον συνολικό χρόνο εργασίας στην Γερμανία που είναι 40 χρόνια για τους άνδρες και 35 για τις γυναίκες ενώ ο αντίστοιχος ελληνικός είναι 36 για τους άνδρες και 28 για τις γυναίκες. «Προσπερνούν» όμως το καταλυτικό στοιχείο του επιπέδου ανεργίας το οποίο ξεπερνά το 25% στην Ελλάδα ενώ είναι πολύ μεγαλύτερο για τις γυναίκες και ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες όπου ξεπερνά το 60% ιδίως την «μνημονιακή» τετραετία 2010-2014!

Τέλος όσον αφορά το ύψος των συντάξεων και μόνον η αναφορά στο ύψος της κατώτερης σύνταξης στην Ελλάδα που είναι 486 ευρώ, αποτελεί ένα αποστομωτικό επιχείρημα…