Το Σάββατο, πρώτη μέρα του συνεδρίου του κόμματος, στην Κολωνία, οι σύνεδροι δεν θέλησαν ούτε καν να θέσουν προς συζήτησιν την πρότασή της Πέτρι για τον καθορισμό μίας στρατηγικής που θα αμβλύνει την ακροδεξιά εικόνα του AfD, διευρύνοντας ενδεχομένως την εκλογική του βάση.

Την Κυριακή προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Τοποθέτησαν στο τιμόνι της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος τον 76χρονο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, που ανήκει στους σκληρούς του κόμματος και την 38χρονη ομοφυλόφιλη οικονομολόγο Αλίς Βάιντελ.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ είναι ένας από τους ακραίους της ηγεσίας του κόμματος, πολύ αγαπητός στην βάση. Πέρυσι, προκάλεσε κατακραυγή με τις ρατσιστικές και προσβλητικές του δηλώσεις για τον μαύρο ποδοσφαιριστή της εθνικής ομάδας της Γερμανίας, Ζερόμ Μπόατενγκ.

Η Αλίς Βάιντελ, πρώην τραπεζικός, δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, συζεί με μία γυναίκα και είναι μέλος της ηγετικής ομάδας ενός κόμματος που υπερασπίζεται την οικογένεια και τα «παραδοσιακά« ζευγάρια. Το δίδυμο θα υπερασπισθεί μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, ένα πρόγραμμα κατά του Ισλάμ και των μεταναστών, που υιοθετήθηκε σήμερα.

Εδώ και λίγο καιρό, οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο AfD έως και το 15% των ψήφων. Τους τελευταίους μήνες όμως οι επιδόσεις του μειώθηκαν στο 7%-11%. Το κόμμα που εκπροσωπείται πλέον σε 11 από τα 16 τοπικά κοινοβούλια της Γερμανίας, θέλει να καταλήξει κατά το συνέδριό του, σε ένα πρόγραμμα που θα του εγγυηθεί την είσοδό του στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, το φθινόπωρο.

Μεταξύ των κύριων σημείων αυτού του οδικού χάρτη, η παρεμπόδιση της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων που βρίσκονται ήδη στην Γερμανία, η αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας από τους μετανάστες που είναι ένοχοι για σημαντικά εγκλήματα ή η κήρυξη του Ισλάμ ως ασύμβατου με την γερμανική κουλτούρα.